Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Muzički stvaraoci — posleratna generacija => Temu započeo: Angelina Februar 03, 2011, 10:02:16 pmNaslov: Rade Resavac
Poruka od: Angelina Februar 03, 2011, 10:02:16 pm
*

RADE RESAVAC

Od onih malobrojnih harmonikasa koji su uspesno nastupali u godinama pred rat, a koji su nastavili uspesno da sviraju i posle rata nepravedno je ostao u senci od javnosti, Rade Resavac.

On je upravo jedan od onih koji su najbolje imitirali Mijin stil sviranja a koji je uspeo da kod harmonike narocito ozivi njenu harmonsku stranu. Karakteristika mnogih harmonikasa koji su svirali Mijinim stilom je bilo to sto u harmonizaciji nisu otisli mnogo dalje od osnovnih akorada, a Rade je uveo raznovrsniju modulaciju u harmonsku pratnju pesma, koju je prilagodio raznovrsnim obrtajima dajuci akordskoj podlozi melodije i raznovrsnije sklopove, unoseci tako u harmonsku podlogu akordske elemente karakteristicne za rumunsku i madjarsku muziku. On je inace svirao u ekskluzivnim kafanama pa je relativno mali i odabrani red ljudi mogao da uziva u carima njegovog muziciranja.

Izbegavao je i to da poducava mlade harmonikase, a samo je retkima ukazao svoju paznju i pomoc. Jedan od takvih retkih umetnika je i skadarlijski harmonikas Miodrag Misa Brcin koji je poznat kao izvrstan harmonizatror, a to znanje je nesumnjivo dobio uz Radeta Resavca. Od Mise Brcina su mnogi harmonikasi i gitaristi — skadarlijski sviraci primili nacin harmoniziranja karakteristican za Radeta Resavca pa ce to biti njegov veliki doprinos modernom sviranju starogradske pesme.

http://www.harmonike.net