Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Muzički stvaraoci — posleratna generacija => Temu započeo: Angelina Jun 28, 2011, 05:22:26 pmNaslov: Miodrag Jašarević (1916—1976)
Poruka od: Angelina Jun 28, 2011, 05:22:26 pm
*


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzicki_stvaraoci/Miodrag_Jasarevic_(1916-1976).jpg)


MIODRAG RADE JAŠAREVIĆ
(Kruševac, 1916 — Kolari, 10.10.1976)

Veliki umetnik narodne muzike, dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograda, violinista Miodrag-Rade Jašarević rođen je 1916. godine u Kruševcu. Počeo je da svira violinu u petoj godini, da bi svoju dečačku strast kasnije pretvorio u životni poziv.

Dolaskom u Beograd, njegov talenat je zapažen. Upisao je muzičku školu, zatim i Muzičku akademiju. Kada je Radio Beograd, 1947. godine, raspisao audiciju, Rade je primljen u Zabavni orkestar, da bi naredne godine prešao u Veliki narodni orkestar, na čijem čelu je bio Vlastimir Pavlović Carevac. Kada je Carevčeva violina zauvek zaćutala 1963. godine, Rade Jašarević stao je na čelo Narodnog orkestra Radio Beograda.

Vrsnog umetnika se sećaju gosti koncerta: Predrag-Cune Gojković, Branko Belobrk, Božidar-Boki Milošević, Merima Njegomir i Branimir-Bane Đokić, šef Narodnog ansambla RTS-a.

Uz taj ansambl, na koncertu su nastupili: Darko Lazić, Marija i Marina Gobović, Jordan Nikolić, Snežana Đerdan, Slobodanka Stoiljković, Raša Pavlović, Biljana Sečivanović, Ljuba Lukić, Čeda Marković, Vera Nešić, Usnija Redžepova i Marinko i Nikola Rokvić... Radio-televizija Srbije (http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/747506/Muzika+za+sva+vremena)

*

...Oktobra 1976. godine, u teškoj automobilskoj nesreći, koja se oko 21,15 časova dogodila na magistralnom putu Beograd-Niš, poginule su pevačice narodne muzike Silvana Armenulić (37) i Mirjana Barjaktarević (26), kao i popularni estradni umetnik, maestro na violini i šef Narodnog orkestra Radio Televizije Beograd, Miodrag Jašarević (60).
 
Automobil "ford granada", kojim je upravljao Jašarević, pri brzini od preko 130 kilometara na sat, iz neobjašnjivih razloga je skrenuo i udario u kamion "FAP", koji se kretao svojom trakom iz suprotnog pravca. Sahrani Silvane i Mirjane prisustvovalo je preko 30.000 Beograđana. Zbog "revolucionarne borbe protiv šunda i novokomponovane muzike", nadahnuta zaključcima Kongresa kulturne akcije, iz Televizije Beograd tada niko nije prisustvovao tom tužnom činu. Dve decenije kasnije, konstatujemo da su sve snimljene pesme Silvane i Mirjane, a pogotovo briljantni Jašarevićevi instrumentali, nalaze se u evergrin arhivima narodne muzike RTS-a!... Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-24-10-2007/pogibija-folk-zvezde)


Naslov: Miodrag Jašarević (1916—1976)
Poruka od: Angelina Jun 28, 2011, 06:42:49 pm
*

SLIKU TVOJU LJUBIM
Miodrag Todorović Krnjevac — Panta Radivojević

Stalno gledam tvoju sliku
a grudi mi vatrom gore
tvoje usne nasmejane
samo što ne progovore.

Ref.
Sliku tvoju ljubim, šapćem tvoje ime
vetar nosi reči, ne zaboravi me.

Da mi nije slike tvoje
tuga bi mi bila veća
ti si mene opčinila
i zauvek osvojila.

Odavno mi ti ne pišeš
što te nema da se javiš
o ljubavi najmilija,
nemoj da me zaboraviš.


DRAGI, DRAGI, OČI MOJE DIVNE
VARAŠ ME, VARAŠ
Muzika: Petar Tanasijević
Tekst: V. Malović

Dragi, dragi, oči moje divne
od života tebe više volim
ako nekad do rastanka dođe
pomozi mi tugu da prebolim
 
Ref. 2x
Varaš me, varaš me
dva ti oka tvoja
a tek smo se zavoleli
ljubavi moja
 
Ako tebe budem izgubila
i moj život neka se ugasi
čemu bih se ja nadala dragi
samo tvoja ljubav mene krasi
 
Ref. 2x
 
U proleće kad se laste vrate
i kad slavuj zapeva iz luga
setićeš se da si izgubio
vernu ljubav, jos vernijeg druga
 
Ref. 2x

YouTube: Toma Zdravković — Sliku tvoju ljubim (https://www.youtube.com/watch?v=Hn9M0EFlwJw)
YouTube: Lepa Lukić — Dragi, dragi, oči moje divne (Varaš me, varaš) (https://www.youtube.com/watch?v=EDPsJ2rxoRg)

Uz pratnju Narodnog orkestra pod upravom Miodraga Jašarevića, 1970.