Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Izvođači I => Temu započeo: Angelina Mart 27, 2011, 01:57:26 amNaslov: Jelena Keler-Dejanović (1930)
Poruka od: Angelina Mart 27, 2011, 01:57:26 am
*

JELENA KELER-DEJANOVIĆ

...Rođena je 22. maja 1930. godine u Bijeljini. Neposredno pred okupaciju, kada je imala 11 godina njena porodica se seli u Mačvu, u Malu Mitrovicu.

Nakon oslobođenja, u vreme poleta, obnove i izgradnje zemlje, počela su da se osnivaju u kulturno-umetnička društva. Jelena Keler se seli u Beograd i pristupa KUD "Napretku", a potom je nastupala u KUD "KOLO", gde je igrala folklor i nastupala kao vokalni solista.

Sa ansamblom KOLO nastupa na mnogim turnejama.

Istovremeno, postaje vokalni solista Radio Beograda 2, gde je Narodni orkestar vodio Žarko Milanović, a Tamburaški Maksa Popov. Kada je rasformiran Radio Beograd 2, polagala je audiciju za vokalnog solistu u Radio Beogradu 1.

Rade Jovanović, ton-majstor Radio Beograda uskoro postaje njen suprug i iz tog braka imaju kćerku Branku, koja sada živi u Čikagu.

Taj brak nije dugo trajao i Jelena se udala za Aleksandra Dejanovića, pevača vojvođanskih pesama. Seli se kod njega u Sremsku Mitrovicu i prelazi u Radio Novi Sad, gde počinje da peva i vojvođanske pesme, dok je pre toga, po sopstvenim rečima, pevala srpske pesme.—

U braku sa Aleksandrom Dejanovićem ima sina Bogdana, koji ima kćerku koja se zove Jelena.

Aleksandar Dejanović je preminuo 2000. godine.

Iako ima 80 godina, glas je nije napustio i na snimanju intervjua imali smo priliku da uživamo u njenom veoma čistom sopranu. Na kraju intervjua, zajedno sa svojom dugogodišnjom koleginicom i prijateljicom Nadom Vodeničar koja se složila sa Jelenom Dejanović, žali što srpska pesma nestaje sa kulturne scene ovog naroda koji ona veoma voli, toliko ga voli da je promenila veru i postala Pravoslavka. Srpska Izvorna Muzika (http://srpskaizvornamuzika.com/muzicka-pletenica/110-najava-muzicke-pletenice-za-nedelju-7-novembar-2010.html)


Naslov: Jelena Keler-Dejanović (1930)
Poruka od: Angelina Mart 27, 2011, 01:57:37 am
*

JELENA KELER-DEJANOVIĆ — DISKOGRAFIJASINGLOVI & ALBUMI