Muzika

TRAGOM SRPSKE PESME => Omoti — pesme srpskih autora pevaju drugi narodi => Temu započeo: Angelina Mart 21, 2011, 02:43:35 amNaslov: Pesme srpskih autora pevaju drugi narodi
Poruka od: Angelina Mart 21, 2011, 02:43:35 am
**

PESME SRPSKIH AUTORA KOJE PEVAJU DRUGI NARODI U REGIONU

Tema Pesme srpskih autora pevaju drugi narodi otvorena je iz više razloga. Prvi i najvažniji je prikupljanje podataka za fonografiju naših muzičkih stvaraoca. Drugi razlog je redovna pojava u Bosni i Hercegovini da se izdaju albumi sa pesmama pisanih 60-tih, 70-tih i 80-tih godina na kojima se ne upisuju imena autora tekstova i muzike, aranžeri, orkestri i slično. Naravno, reč je o srpskim autorima čija imena se izostavljaju. Na ovaj način, dokumentuje se primerima koje pesme su pisane i komponovane od strane srpskih autora.

Jedna grupa izvođača, Himzo Polovina, Safet Isović, Nedžad Salković i Zekerijah Đezić, gradila je karijeru zahvaljujući najboljim srpskim tekstopiscima i kompozitorima. To su pre svega: Miodrag Todorović Krnjevac, Budimir Jovanović, Dragiša Nedović, Jovica Petković, Rade Jovanović, Radojka Živković, Blagoje Košanin, Radoslav Graić i drugi.