Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Muzički stvaraoci — najstarija generacija => Temu započeo: Angelina Februar 01, 2011, 12:53:48 pmNaslov: Dragomir Mišić Kec (? —1948)
Poruka od: Angelina Februar 01, 2011, 12:53:48 pm
*

DRAGA KEC

Jedan od legendarnih harmonikaša u Pomoravlju, Dragomir Misić Kec (da li ovaj nadimak dolazi od naziva za igraca koji je na suprotnom kraju od kolovodje ili od toga sto se "majstor" zanimao za igru kartama...?) bio je slavan u nekoliko godina pred drugi svetski rat i godinu-dve posle rata (umro je 1948. godine). Rodom je iz Dragovca kraj Požarevca, ali je bio poznat kako u Pomoravlju tako i u Podunavlju. Svirao je na seoskim veseljima a u zimskim mesecima i u kafanama, a bio je i dobar pevač. Za vreme jednog takvog njegovog gostovanja u kafani "Kod Voje Petkovića" u Smederevu postao je Kecov učenik Jovica Petković, potonje slavno harmonikaško ime i pojam majstorskog sviranja na harmonici.

Draga Kec je bio vrlo atraktivan i naročit svirač, pravi lepotan pa se kao estradna ličnost bez ikakvog forsiranja "sredstava informisanja" nametnuo čitavom regionu kao neko ko je rado vidjen na svakom veselju; bio je jedan od najbolje plaćenih svirača toga vremena. Njegova harmonika se oglašavala na osoben način, a oni koji ga se sećaju tvrde da je imao izvrsnu tehniku sviranja i izuzetnu interpretaciju. To muziciranje je moralo da bude jedna vrlo uspešna kombinacija širokog moravskog sviranja sa elementima vlaške eksplozivne muzike.

Nažalost, Draga Kec se nije nikada oglasio preko Radio Beograda, jer tada njegovo sviranje nije moglo da se dopadne ondašnjim muzičkim urednicima, a diskografske produkcije nije bilo da bi to njegovo izuzetno sviranje ostalo tonski zabeleženo.

http://www.harmonike.net