Muzika

MUZIČKA ČITAONICA => Svaka pesma ima priču [poreklo pesme] => Temu započeo: Angelina Februar 01, 2011, 03:56:05 amNaslov: Nepoznata priča o poznatoj baladi "Pivljanka"
Poruka od: Angelina Februar 01, 2011, 03:56:05 am
*
NEPOZNATA PRIČA O POZNATOJ BALADI "PIVLJANKA"


SESTRI UMJESTO SVADBE

Kada je, nakon prerane smrti sestre Vinke Momir Koprivica napisao pjesmu a pjevač Božidar Ivanišević je doradio i mučicki oblikovao, nijesu ni slutili da će ona postati opštenarodna pjesma koja će se decenijama pjevati

Među najpopularnijim pjesmama na estradi, ne samo u Crnoj Gori nego i na čitavom prostoru prethodne Jugoslavije, više od tri decenije je balada "Pivljanka", u narodu poznatija po prvom stihu "Bolovala mlada Vinka, rodom Pivljanka..."

Kada su je stvarali autori nijesu ni slutili da će postati opštenarodna pjesma.

Tu nepoznatu priču o nastanku ove poznate balade čitaocima "Pobjede nedjeljom" otkriva autor teksta Momir Koprivica.

■ Nakon prerane smrti moje sestre Vinke, u proljeće 1966. godine, posjetio me je poznati pjevač Božidar Ivanišević, kome je bila znana njena fizička ljepota i duhovna snaga, naročito sklonost ka pjevanju. U dužem razgovoru o njenoj prekinutoj mladosti, posebno su na Božidara djelovale moje riječi da nijesam imao sreću da se radujem udaji sestre i zapjevam njegovu pjesmu "Sestra mi se udaje", koju je i Vinka neobično voljela i često pjevala. Tu pjesmu je, inače, Ivanišević posvetio svojoj sestri udatoj za Pivljanina, a bila je učiteljica u pivskom selu Kneževici. Zamislio se nad mojom sudbinom da sestri ne priredim svadbu... Nedugo potom poslao mi je pismo i saopštio namjeru da Vinki posveti pjesmu. Pošto je znao da sam pisao neke tekstove za melodije, predložio je da napišem i za ovu pjesmu, što sam jedva dočekao. Tekst je Ivanišević prilikom muzičkog oblikovanja bitno dotjerao, tako da smo, praktično, obojica njegovi autori, iako sam na ploči označen samo ja — priča Koprivica.

Božidar Ivanišević je pjesmu "Pivljanka" prvi put otpjevao na festivalu narodne muzike "Ilidža 67". Za tekst je žiri dodijelio prvu nagradu, a pjesma je u cjelini izvanredno prihvaćena. Već tokom manifestacije su je, sjeća se Koprivica, svakodnevno pjevali bezmalo svi učesnici festivala i publika.

Vinkin brat Miljan Koprivica dao nam je i fotografiju njenog spomenika, na kojem je uklesano svjedočenje da joj je spomenik i balada "Pivljanka".

Gojko Knežević


Naslov: Nepoznata priča o poznatoj baladi "Pivljanka"
Poruka od: Angelina Mart 09, 2011, 02:58:07 pm
*

PIVLJANKA / BOLOVALA MLADA VINKA

Bolovala mlada Vinka,
rodom Pivljanka.
Što je tebi, kćeri moja,
pita je majka.

Zašto dušo ne ustaneš,
stiže proljeće;
eno tvoje drugarice
beru cvijeće.

Ja ti majko nikad više
neću ustati,
no i s tobom ja se moram
skoro rastati.

Vinko moja, ružo moja,
majka proplaka,
a niz lice suze liju
ka' iz oblaka.  


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Izvodjaci/Merima_Njegomir,_2010..jpg)

Merima Njegomir, 2010.

YouTube: "Pivljanka" / "Bolovala mlada Vinka" u izvođenju Merime Njegomir (https://www.youtube.com/watch?v=0p020WYyhrI)