Muzika

ŽIVOT I MUZIKA JEDNOG VREMENA => Srbija: život i muzika jednog vremena => Temu započeo: Angelina Februar 14, 2011, 09:22:49 pmNaslov: Alaj smo se sastali bećari
Poruka od: Angelina Februar 14, 2011, 09:22:49 pm
*

Festival bećaraca,
kratkih veselih pesama u desetercu,
održan u Bašaidu kod KikindeALAJ SMO SE SASTALI BEĆARI

Svakodnevica predaka današnjih Banaćana bila je ispunjena teškim paorskim poslovima. Kada su želeli da se zabave po bircuzima ili svadbama, natpevavali su se u veselim i vrcavim pesmama — bećarcima — kratkim formama pisanim u desetercu. Bećarci se prenose s kolena na koleno već dva veka. U njihovu čast, u Bašaidu kod Kikinde preksinoć je održan treći etnomuzikološki festival "Alaj smo se sastali bećari".

— Želeći da doskočimo našim komšijama iz Iđoša i Mokrina, čije su manifestacije odavno poznate širom naše zemlje i inostranstva, opredelili smo se za ono što najbolje znamo — bećarce. Želja nam je da Bašaid postane prestonica bećaraca. Poštovaocima bećaraca i turistima, sem provoda, nudimo đakonije banatske kuhinje i čuvene bašaidske krofne — kaže Dragica Marković, predsednica mesne zajednice.

Bećarci potiču iz 18. veka, kada su nazivani poskočicama. Njihovo sadašnje ime prvi put se sreće u 19. veku. Postoje bački, sremski i banatski bećarci. Iako se bećarac najpre pojavio u Vojvodini, preko Slavonije se proširio do Like. U Mađarskoj nije bila retkost da je pola stiha na mađarskom, a pola na srpskom jeziku. Dugogodišnji sakupljač bećaraca iz Rume Jasmina Vukmanović utvrdila je da su se bećarci pevali i u južnoj Srbiji.

Prema saznanjima kikindskog publiciste Dušana Dejanca, ove šaljive pesme nekada su se pevale i u Bosanskoj krajini. Dejanac je deceniju i po dug istraživački rad na polju etnološkog i istorijskog blaga nedavno pretočio u knjigu "Banatski bećarac", u kojoj se nalazi 1.800 bećaraca. Osim onih koji govore o ljubavi, o komšiji, kumu, priji ili vojniku, u Dejančevoj knjizi zastupljeni su i nezaobilazni masni bećarci. Za razliku od bećaraca, koji prkose zubu vremena, u ovom delu Banata nestale su narodne pesme šalajke. One su se najviše pevale po velikim vašarima. Šalajke su na šaljiv način govorile o momcima koji su na vašare dolazili iz drugih sela.


ZLATNI FENJER

Ovo neobično takmičenje inicirali su bašaidski KUD "Rajko Mišković" i kikindsko Istorijsko-zavičajno društvo "Kinđa". Titula najboljeg bećara i Zlatni fenjer pripali su Milošu Jovanovu iz Bašaida. Prošlogodišnja pobednica Jelena Trajkovski, takođe iz Bašaida, osvojila je drugo mesto i Srebrni fenjer. Odlukom žirija, Stevica Zarić iz Vincaida morao je da se zadovolji trećim mestom i Bronzanim fenjerom.

Autor: Agencija SINA
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-03-10-2007/alaj-smo-se-sastali-becari