Muzika

SRPSKI MUZIČKI FOLKLOR => Stari muzički instrumenti => Temu započeo: Angelina Februar 13, 2011, 04:47:09 pmNaslov: Goč — Tapan
Poruka od: Angelina Februar 13, 2011, 04:47:09 pm
*

GOČ — TAPAN(http://i461.photobucket.com/albums/qq338/Kulturna-bastina-Srbije/Muzicki%20instrumenti/Tupanilitapan2a-1.jpg)Narodni instrument, sličan bubnju.
Desnom rukom, drvenim batićem se udaraju naglašeni delovi,
a levom rukom, prutom — po ivici udaraju se naglašeni delovi takta


TAPAN je tradicionalni drveni bubanj (napravljen od bukve, oraha ili kestena), prekriven štavljenom ovčijom ili kozijom kožom sa obe strane. Koža se razvuče preko prstenova i zateže kanapom dijagonalno i naizmenično sa oba prstena. Tapan se svira sa dve posebno napravljene palice za udaranje: kukuda (maljica) i praćka (pručka).
    
Kukuda se pravi od kestenovine i njen izgled podseća na lulu. Praćka je tanak prut koji se obično pravi od vrbe. Tapandžija drži tapan na povezu preko ramena, u blago nagnutom položaju, tako da može da udara kukudom sa jedne a s praćkom sa druge strane. Ovaj stil sviranja rezultira mešavinom dubokih i kratkih visokih tonova, ponekad u složenom ritmu sa prilično nepredvidljivim obrascima udaranja. Tapan se retko koristi u solo izvedbama. Obično se svira zajedno sa drugim instrumentima, posebno zurlama.

http://www.kulinban.org/instrumenti_lat.htm