Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Folklorna društva => Temu započeo: Angelina Februar 08, 2011, 01:02:37 amNaslov: KUD "Izvor" Pariz
Poruka od: Angelina Februar 08, 2011, 01:02:37 am
**


KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO "I Z V O R" — PARIZ


Folklor pripada duhovnom blagu jednog naroda. U Srpskom narodu, narodni život se uvek oslanjao na narodne tradicije, na baštinu prošlih generacija, jer nema narodne budućnosti ako se prekine kontakt izmedju sadašnjosti i prošlosti.

U toj perspektivi, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Vladike Zapadno-evropskog Gospodina Luke i zahvaljujući gostoprimstvu i velikoj pomoći Protojereja-Stavrofora Nikole Škrbića, starešine hrama Svetoga Save u Parizu, je stvoreno, 2004. godine, Srpsko Kulturno Društvo "IZVOR".  

Ambicija društva je da sačuva lepe folklorne tradicije Srpskog naroda, iz raznih krajeva gde žive Srpske duše, i da upozna mlade generacije Srpskog porekla koje žive u Francuskoj i u Zapadnoj Evropi o bogatstvu naših narodnih korena. [KUD "Izvor" Pariz]


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzika/Folklorna_drustva/KUD_Izvor_Pariz_(nosnja_Sumadije).jpg)

Kulturno umetničko društvo "Izvor" Pariz


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzika/Folklorna_drustva/KUD_Izvor_Pariz_Logo.jpg)


Naslov: KUD "Izvor" Pariz
Poruka od: Angelina Februar 08, 2011, 01:02:58 am
**

KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO "I Z V O R"


KUD "Izvor" Pariz na svom repertoaru ima sledeće igre:


ĐURĐEVDANSKI URANAK — Igre iz Podgrmečja
 
Dužina trajanja: 10 min
  
Specifična koreografija pod nazivom "Djurdjevdanski uranak" predstavlja običaje i tradiciju podgrmečkih Srba i zapadnih delova Republike Srpske. Igra se sastoji iz šest delova spojenih u jednu celinu. To su: Šetnja, Kolo oko stožera, Izvrnuto kolo, Devojačko kolo, Biračko kolo i Šestica. Uvodni deo koreografije praćen je tradicionalnim narodnim instrumentima, diplama i dvojnicama. Kolo "Šestica", praćena je tamburicom "samicom" dok se ostali delovi koreografije igraju bez muzičke pratnje uz karakterističan bat koraka i tradicionalno krajiško pevanje. Ritam, tj. teški bat nogu je veoma prepoznatljiv i rado se igra na području Podgrmečja i Krajine. Vrlo upečatljiva nošnja i stil igre navedenih krajeva privlači pažnju i pleni svojom karakterističnošću.


IGRE IZ BARANJE
  
Dužina trajanja: 8 min

Nastale su u plodnoj Baranji, koja se u letnjim mesecima zlati od žita i ispunjava zvucima pesama i devojačkih glasova. Mladići i devojke ovde igraju sa posebnom maštovitošću, prikazujući običaje stanovništva ravničarskog kraja od setve do žetve pšenice, kroz živu igru i pesmu sa prizvukom šaljivosti.

...Moja dika ore na volove
a ja idem i pevam za njime...IGRE IZ ŠUMADIJE  
  
Dužina trajanja: 7 m. 40 s.

Neprevaziđene "Igrale se delije", bez kojih se Šumadija teško može zamisliti, "Moravca", bez kog se Šumadija ne može prepoznati i "Čačka" bez kog se ne može dočarati umešnost šumadijskog kola. Sve to začinjeno "Čarlamom" koja prati momačko udvaranje i prosidbu. Vrlo interesantna koreografija kroz koju su dočarane sve lepote Šumadije.


IGRE IZ OKOLINE GNJILANA  

Dužina trajanja: 10 m. 20 s.  

Koreografija puna simbola kojim se ističu skladni pokreti koji iskazuju ljubav, ponos i gordosr srpskog naroda Kosova. Ženska igra puna nežnosti, elegancije i blagih pokreta, dok u muškim igrama dominiraju pokreti snage i ponosa. Zajedno čine skladnu celinu sjedinjenu u bogatoj nošnji koja svedoči o vekovnom postojanju i običajima srpskog naroda na Kosovu.


ŠOPSKO TROJNO  

Dužina trajanja: 2 m. 30 s.

Ova impresivna i atraktivna igra potiče iz istočne Srbije. Muškarci u grupama od tri i izvode fantastične igre tog kraja koje su pune skokova i okreta u veoma brzom ritmu.


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzika/Folklorna_drustva/KUD_Izvor_Pariz_(nosnja_sa_Kosova).jpg)

(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzika/Folklorna_drustva/KUD_Izvor_Pariz_(nosnja_iz_grmeckog_kraja).jpg)

Fotografija 1: Nošnja sa Kosova
Fotografija 2: Nošnja iz grmečkog kraja


Kulturno umetničko društvo "Izvor" Pariz

KUD "Izvor" Pariz (http://www.izvor-paris.fr/)