Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Muzički stvaraoci — posleratna generacija => Temu započeo: Angelina Februar 04, 2011, 02:20:59 amNaslov: Žarko Milanović (1920—2006)
Poruka od: Angelina Februar 04, 2011, 02:20:59 am
**

(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzicki_stvaraoci/Zarko_Milanovic_(1920-2006).jpg)


ŽARKO MILANOVIĆ
(Valjevska Mionica, 15. 10. 1920 — Beograd, 23. 05. 2006)


BIOGRAFIJA

Žarko Milanović, diplomirani pravnik i muzičar svoj radni vek proveo je obavljajući vrlo uspešno obe ove delatnosti.

Rođen je 1920. godine u Valjevu. Roditelji su mu bili ucitelji u valjevskoj Mionici. Ubrzo po rodjenju Zarka Milanovica, sele se po potrebi sluzbe u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine a potom dolaze u Beograd. U roditeljskom domu, narodna pesma je bila veoma prisutna i tu se razvila prva ljubav prema narodnoj muzici.

Sa punih sedam godina, roditelji su ga upisali u muzicku skolu "Jovan Zorko" kod profesora Ruzicke, na odsek violine i tako je usao u umetnost.

U kasnijem periodu nastavio je studije kod profesora Zivorada Grbica, koji je tada radio u muzickoj skoli "Stankovic", gde je pored ovog sjajnog pedagoga, poznavaoca i ljubitelja narodne muzike duboko zasao u tajne svog instrumenta.

Umetnicka filozofija Zarka Milanovica sasvim se oblikovala u pravcu narodne muzike. Bio je sef Narodnog orkestra Radio Beograda II do rasformiranja stanice, posle cega, snima za Radio Beograd veliki broj trajnih snimaka za arhivu. Ulazeci sve dublje u tajne i lepote naseg folklora, najveci uspeh donela mu je zlatna ploca sa pesmom "Kafu mi draga ispeci" u izvodjenju njegovog orkestra i doajena nase narodne pesme Predraga Cuneta Gojkovica, prijatelja i saradnika.

Uporedo sa tim razvija se i saradnja na planu snimanja gramofonskih ploca za produkciju PGP i Diskos.

Na inicijativu Zarka Milanovica i urednika narodne muzike u Muzickoj produkciji RTS, formiran je i Omladinski narodni orkestar RTB, sa tendencijom da se u okviru RTS-a obrazuje strucni podmladak. Orkestar je od 1986. godine radio narednih sest godina na celu sa Zarkom Milanovicem, kao umetnickim rukovodiocem. Svojski se trudio da mladim muzicarima pruzi znanje i prenese svoje veliko iskustvo na njih.

Pedagoski rad Zarka Milanovica sa mladima dao je izvanredne rezultate. Neki od njih se i danas profesionalno bave narodnom muzikom. Jedan broj clanova Omladinskog narodnog orkestra svira u Narodnom orkestru RTS-a, koji vodi poznati muzicar Ljubisa Pavkovic.

Zarko Milanovic je saradjivao u svojoj dugoj karijeri sa velikim brojem muzicara. Izveo je iz anonimnosti mnoge pevace i instrumentaliste. Mnogi veliki muzicari prosli su kroz orkestar - pomenucemo neke od njih: Lajos Rither - vilionista, Aleksandar Sandor Nikolic - celista, Mile Todorovic - violinista i kasnije sef narodnog orkestra RTS-a,  Zoran Bahucki - tercista sada clan Narodnog orkestra, Goran Jeknic - harmonika, Asen Todorov - violinista, Aleksandar Maksa Fotiric - kontrabas i mnogi drugi.

Jedan od znacajnih muzickih delatnosti Zarka Milanovica, odvijala se i u nacionalnom ansamblu "KOLO", koji je sirio kulturu narodnih igara i pesama ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, prikazujuci u najkvalitetnijem nase narodne igre, nosnje, instrumente i nas muzicki folklor, ciji je rukovodilac tada bila Olga Skovran, istaknuti koreograf. I ovde je Zarku Milanovicu povereno mesto sefa ovog profesionalnog ansambla. Mladi pevaci i sviraci vodjeni rukom velikog majstora muzike i pedagoga prikazivali su sa velikim uspehom program na koncertima u zemlji i inostranstvu.

Ovde se ambicije i delatnost ovog vrednog coveka, na muzickom planu ne iscrpljuje. U toku skoro trideset godina rada, Zarko Milanovic je sa svojim Orkestrom sudelovao u velikom broju pozorisnih predstava sa scenskom muzikom, u Narodnom pozoristu u Beogradu. Bili su to komadi: Glisiceva "Podvala", "Kostana" Bore Stankovica, Sremcev "Pop Cira i Pop Spira", Nusicev "Put oko sveta", Sremceva "Ivkova slava", zatim "Tasana", "Knjazev sekretar" itd. Bila je takodje to i prilika da se, pored izvanrednih dela pozorisne umetnosti, napisanih rukom sjajnih knjizevnika, prikazu i narodne melodije. Zarko je ne samo rukovodio svojim orkestrom, nego je i  za svako od muzickih dela pomenutih komada i pripremio muziku, pisao aranzmane, spremao vokalne soliste i grupe pevaca.

Paralelno sa svojom pravnickom i muzickom aktivnoscu, uvek je pokazivao veliki interes i ljubav za narodnu muziku u Savezu kulturno-umetnickih drustava Beograda vezanih za sekciju narodnih orkestara i solista. Obavljao je i brojne posete pojedinim drustvima, u cilju detaljnog uponavanja rada sekcija i u okviru toga organizovao razne smotre u zelji da se unapredi kvalitet i da se neguje nasa tradicionalna muzika. Napisao je knjigu "Prirucnik za rad sa narodnim orkestrom i vokalno-instrumentalnim solistima u amaterskim drustvima", koja je obuhvatila gotovo celokupnu problematiku rada KUD-a. Jedan je od osnivaca KUD-a "Ivo Lola Ribar" daleke 1944. godine. Ljubav prema amaterizmu nije prestala ni u njegovim poznim godinama.

U ovako velikom dijapazonu muzicke delatnosti, Zarka Milanovica kao muzicara, ne treba izostaviti i njegov veliki doprinos za estradnu delatnost na polju narodne muzike. Ucestvovao je kao pravnik, isto kao i muzicar, u oblasti pravnog normiranja statusa estradnih umetnika. Nalazio se u brojnim zirijima na raznim manifestacijama, kao i savetnik u raznim institucijama za unapredjenje naseg folklora.

Za svoj dugogodisnji i uspesan rad Zarko Milanovic je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, od kojih su najznacajnije "Zlatni mikrofon" za dugogodisnji doprinos programima Radio Beograda, kao i nagrada "Carevac 67", koju mu je dodelilo Udruzenje estradnih umetnika Srbije.

Naravno najvecu nagradu su dobili svi koji su suradjivali sa Zarkom Milanovicem, pravnikom i umetnikom, koji je svoj zivot posvetio nasoj tradicionalnoj narodnoj muzici i dao doprinos njenom gajenju i ocuvanju, sto pokazuje veliki broj trajnih snimaka za Radio Beograd.[/color]

Sa troduplog CD-a RTS PGP
Godina izdanja 2005.
Žarko Milanović
Zapisano u vremenu


Naslov: Žarko Milanović (1920—2006)
Poruka od: Angelina Februar 04, 2011, 02:21:29 am
*


MUZIČKO STVARALAŠTVO ŽARKA MILANOVIĆA


ALBUMI


Zapisano u vremenu — 3 CD

CD 1
01. Zarkovo kolo
02. Moravac
03. Arapsko kokonjeste
04. Bojerka
05. Kolo biserka
06. Igra iz Srbije
07. Popovicanka
08. Cigancica
09. Cicvarica kokonjeste
10. Dusanovacko kolo
11. Sitan Cacak
12. Katanka
13. Kostenka
14. Metovnicanka
15. Kolo - Oj, devojko, dina ti
16. Tocak kolo
17. Setnja kolo
18. Kolo iz Srbije
19. Kolo iz Grosnice
20. Cigansko kolo
21. Todorka
22. Vlasko kolo
23. Uzicka carlama
24. Kolo Milosevka
25. Vranjanski Cacak
26. Trojanac

CD 2
01. Cojle Manojle
02. Mali pijac potopila Sava
03. Posla cura cvece brati
04. U basti mi zumbul cveta
05. Da zna zora
06. Kad ja podjoh na Bembasu
07. Donesi vina krcmarice
08. Splet narodnih pesama i kola iz Srbije
09. Cekala sam kraj prozora
10. Petlovi pojev
11. Otvori mi belo Lence
12. Oj, vesela veselice
13. Zarudela sljiva ranka
14. Nabrala je devojka
15. Svi dilberi
16. Stani, stani, Ibar vodo
17. Of, of, kamerav
18. Dema Miro
19. Splet: Beograd izmedju dva rata - Baba Mndrino kolo - Crven fesic - Crknala puknala -
     Beograde grade - Zaplet kolo - Cojle Manojle - Kad su vrata skripnula - Cujes seko - Srbijanski Cacak
20. Molitva je za me

CD3
01. Kafu mi draga ispeci
02. Beograde grade
03. Oj, devojko duso moja
04. Sadi ruzu
05. Lijepi li su nano mostarski ducani
06. Drema mi se
07. Sinocke te vido lele Zone
08. Turska igra
09. Splet iz juzne Srbije:
     Bolna lezi dilber tuta - Dzanum na kraj sela - Iz banju ide - Posla Trojanka - Oj devojce Pirocance -
     Posla rumena - Lile' vati pile
10. Stoj, Drino vodo ladna - Tri devojke zbor zborile
11. Sve se kunem i preklinjem
12. Caj goro, Lane
13. Visoko drvo hlad nema
14. Zulfo, mori Zulfo
15. Pod noc podjoh na vodu
16. Ajd' idemo Rado
17. Hvalila se lipa kod bagrema
18. Soko mi leti visoko
19. Ej, cula jesam
20. Splet narodnih pesama i igara iz Sumadije:
     Kolo iz sela Brzan - Moj Milane - Cuvam ovce kraj zelene jove - Kolo stara Sapcanka
21. Zar ti ne kaze pesma staraZajedno sa Muzičkom produkcijom Radio Beograda 1987. godine JUGOVIDEO osniva "Veliki omladinski narodni orkestar" pod upravom Žarka Milanovića. Za pet godina svog postojanja, ovaj izuzetan muzički sastav ostavio je u fonoteci Radio Beograda, a prema izdavačkom planu JUGOVIDEA 60 trajnih snimaka najlepših izvornih narodnih igara i pesama u interpretaciji najpoznatijih narodnih pevača srednje generacije: Vasilije Radojčić, Vere Ivković, Cuneta Gojkovića, Dragoslave Genčić, Milana Babića, Andjelke Govedarović, Braće Bajić i dr. Uredivši ovaj neprocenjivi muzički materijal JUGOVIDEO izdaje 6 izdanja (audio kaseta i CD) pod nazivom ZA NAVEK.


Naslov: Žarko Milanović (1920—2006)
Poruka od: Angelina Februar 04, 2011, 02:21:49 am
**

MUZIČKI STIL ŽARKA MILANOVIĆA


Stvaralacki opus Zarka Milanovica cini veliki broj narodnih i gradskih pesama, kao i kola koja su originalno izvedena dela. Ogromno poznavanje muzicke materije i velika ljubav prema narodnoj umetnosti izdvojile su i obelezile stvaralacki opus ovog vilioniste. Svoju muziku uzdigao je do najvisih estetskih vrednosti ovog zanra.

Melodije odsvirane na violini Zarka Milanovica pokazuju izuzetnu muzicku vrednost, prefinjenost i preciznost u nacinu izvodjenja.

Celokupan muzicki opus odrazava ljubav koju je gajio prema izvornoj narodnoj pesmi i igri. Slusajuci njegova izvodjenja stvara se slika jednog velikog umetnickog dela proisteklog iz gudala coveka koji je u muzici umeo da stvori veoma visoke kriterijume.

Prefinjenog ukusa, Zarko Milanovic je ostvario visoke standarde u pogledu interpretacije tradicionalne muzike. Veliki umetnici - izvodjaci uvek su sledili nekoliko elemenata muzickog jezika: melodiju, ritam, tekst i ukrase. U nacinu na koji su to postizali ogledao se i stil i interpretacija, a to je bio njihov autohtoni pecat.

Kod Zarka Milanovica melodija je morala da se "razume", a sadrzaj teksta je imao bitnu ulogu u donosenju melodije. Razna raspolozenja morala su da budu dosledno ostvarena. Nacin dinamickog nijansiranja saopstavao je osecanja i emocije. Usaglasavanje orkestra i soliste strogo je je vodilo do jednog cilja, do savrsene iterpretacije pesme.

Posebno je obracao paznju na ukrase (melizme) kojima je davao veliku vaznost. Zarko Milovanovic je vodio racuna da osnovnoj melodiji kola, ili pesme, doda svoje individualno obelezje. Strogo je pazio na poreklo melodije i po tome je i primenjivao ukrase, u pogledu njihovog broja, oblika i mesta na kome se nalaze u notnom zapisu.

U odnosu na tempo, koristio je prakticnu metodologiju. Tempo svake kompozicije je nijansirao i prilagodjavao svom sviranju, ukusu i velikim tehnickim mogucnostima kojima je raspolagao.

Tekst pesme je bitan elemenat u muzici. Razna raspolozenja autenticno su interpretirana i dosledno tumacenja. Orkestar je imao ulogu dinamickog nijansiranja i ostvarenja zeljenog zvuka. Ovakav efekat je postignut kolektivnom saradnjom sa solistima i zahvaljujuci bogatom iskustvu sefa orkestra, Zarka Milanovica.

U pogledu dinamickog nijansiranja melodije dobijamo bogatu muzicku lepezu raznolikosti u folklornim igrama, kolima i pesmama. U izvodjenju kola, u orkestru Zarka Milanovica dominantna je je oznaka forte koja je ujedno i najpovoljnija u smislu tradicionalnog izvodjenja. Kada je rec o dinamickom nijansiranju u pesmama prvenstvenu ulogu je dodeljivao izvodjacu, koga je nenametljivo pratio na instrumentu. Zarko Milanovic se trudio da ispred svake zapisane melodije, pridoda neku specificnu frazu, sto je i bila glavna odlika njegovog izvodjackog stila.

Violinista Zarko Milanovic je atenticno usmeravao svoj stilski muzicki izraz. Vitalno i sa osobenom lirskom melodikom uspevao je da prefinjeno donese svoj muzicki pecat. Autoritativni pedagog, sa strogim nacelima u muzickom smislu svojim gudalom ispevao je najtananije melodije. Dobro osmisljeno kolektivno sviranje i licni stil, spojio je i stavio u sluzbu visokih esteskih ciljeva koje je postavio u narodnoj muzici.

Narodna muzicka tradicija i vreme dace odgovor na veliki doprinos pedagoga i violiniste Zarka Milanovica. Mnogi muzicari sa kojima je svirao isticali su visoki stepen profesionalizma i bogato muzicko iskustvo koje je nesebicno prenosio na druge.

Kroz karijeru Zarka Milanovica obucavali su se mnogi vrhunski pevaci izvorne narodne muzike. Na svojoj violini pratio je najvece umetnike pocev Sofke Nikolic, Nate Pavlovic, Vuke Sekerovic pa do Slobodanke Danke Stojiljkovic i Sonje Perisic.

Ostaje pitanje, da li je veci doprinos Zarka Milanovica kao pedagoga ili violiniste? Podjednako je nosio ljubav i prema sviranju i prema edukaciji. Trudio se da ostane i ostao je dosledan u negovanju narodne muzicke tradicije, kao bitne komponente u kulturi naseg naroda.

Svojom violinom je govorio najvise. Noseci muziku u sebi prenosio je note u srca mnogih ljubitelja dobre narodne pesme. Bogate muzicke fraze, legato pasazi, ukrasi svojstveni velikom muzickom vitouzu, cine stil ovog majstora nezaboravnim. Zvuk njegove violine prepoznatljiv je vec u prvim taktovima.

Veliki umetnik Zarko Milanovic svojom muzikom osvezice nase secanje na proslost i na veliku folklornu vrednost nase muzicke bastine. Jedan je od istaknutih cuvara nase tradicije.

Muzicki urednik Dragana Marinkovic


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzicki_stvaraoci/Zarko_Milanovic_Set_3_CD_1.jpg)


Set 3 CD
RTS PGP 2005.
Zarko Milanovic
Zapisano u vremenu


Naslov: Žarko Milanović (1920—2006)
Poruka od: Angelina Februar 04, 2011, 02:22:10 am
**

ŽARKO MILANOVIĆ O SEBI


Od najranijeg detinjstva gajio sam ljubav za nasu izvornu narodnu muziku. Secam se i danas  svojih prvih casova violine, kod profesora Grbica, gde me je on, prvih pola sata ucio, a drugu polovinu casa uzivao, slusajuci me kako sviram, tada jos ne tako vesto, nasa narodna kola.

Mislim da se ni kroz jedan vid umetnosti, ne moze nas narod tako osetiti, kao kroz svoju izvornu muziku. Taj naboj emocija kad voli, kad pati, kad lumpuje, mladalacki zanos u kolu, seta zbog "zala za mladost", fascinira me i danas, u poznom dobu. Moram da priznam da nisam ostao imun od neke sete, kojoj je bio propracen ceo moj rad, neku vrstu zalosti koju nosi prolaznost stvari kao zivotnu neminovnost. Nadam se da sam kroz svoj rad uspeo da podelim svoja osecanja za slusaocima. Takodje se nadam da ce mlade generacije naci mesta u svojim srcima za ovu vrstu muzike i nastaviti da je gaje. Nasa narodna tradicija jedna je od najvecig blaga naseg naroda i moramo je, svi zajedno sacuvati od zaborava za one koji dolaze…


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzicki_stvaraoci/Zarko_Milanovic_Set_3_CD_2.jpg)


Zapisano u vremenu
Žarko Milanović
Set 3 CD
RTS PGP - 2005.