Muzika

POPULARNA MUZIKA => Izvođači [Zabavna, pop i rok muzika] => Temu započeo: Angelina Avgust 28, 2012, 07:14:20 pmNaslov: Korni grupa [Beograd]
Poruka od: Angelina Avgust 28, 2012, 07:14:20 pm
*

KORNI GRUPA


Po napuštanju sarajevskih lndexa, klavijaturista Kornelije Kovač se preselio u Beograd gde je septembra 1968. godine oformio Korni grupu. Sastav su u početku činili gitarista Velibor Borko Kaci (ex Zlatni dečaci, rođen 1947), basista Bojan Hreljac (ex Elipse, rođen 1948.), bubnjar Vladimir Furduj Furda (ex Elipse, rođen 1945.) a pevačica je bila Seka Kojadinović.

Prvi koncert imali su 1968. godine u Domu sindikata na izboru sportiste godine. Grupa je nastupala sa igračicama što je prijatno iznenadilo publiku. Tada je u Radio Beogradu postojala emisija "Studio VI vam pruža šansu" gde su predstavljane nove grupe koje su nastupale uživo. Pozvana je i Korni grupa. Međutim, Seki Kojadinović se nije dopao izbor pesama, odbila je da peva, pa je to umesto nje uradio Kornelije. Posle tog nastupa, ona više nije bila član grupe, a Kornelije je angažovao perspektivnog soul pevača Dušana Prelevića Preleta. Već u to vreme Kornelije je želeo da ostvari svoju viziju progresivne muzike, ali to nije najbolje prolazilo kod kritike koja je očekivala komercijalne pesmice. Zato je Kornelije smislio jednostavnu pesmu "Cigu ligu" sa kojom su nastupali u Zagrebu na izboru za našeg predstavnika na Evroviziji. Po svom običaju, Prele je odmah napravio skandal. Na nastup je došao u poslednjem trenutku, pripit, posvađao se sa Kornelijem i bilo je jasno da je njegova karijera u Korni grupi okončana.

Novi pevač postao je Riječanin Dalibor Brun. Pre toga je Brun pevao u sastavu Uragani sa kojima je snimio singl (pesme "Deborah" i "Radi moje ljubavi"), zatim je prešao u grupu Bohemi sa kojima je izvodio repertoar grupa Led Zeppelin, Canned Heat i Jeff Beck Group. Sa Korni grupom je snimio njihove prve hitove "Magična ruka", "Sonata" i "Dzum ram". Sa etno orijentisanom pesmom "Pastir i cvet", Korni grupa je nastupala u Holandiji na festivalu Singing Europe. Dobili s unagradu kao najoriginalnija grupa, dok su u konkurenciji bili sastav Walace Collection i Olivija Njutn Džon (Olivia Newton John). U toj pesmi Kornelije je upotrebio zaboravljene instrumente šargiju, tarabuk i frulu. Na Opatiji 69. godine izvode pesmu "Devojčice mala" i ona se nalazi na singlu zajedno sa pesmom "Priča se" kvarteta 4M. Kako se kod Dalibora Bruna vremenom istanjio entuzijazam, na prijateljski način se rastao od grupe, a novi pevač je 1969 godine, uz posredništvo Lokice Stefanović, postao Adolf Dado Topić koji je karijeru započeo u Dinamitima iz Osijeka. Topić ubrzo u grupu dovodi svog kolegu iz Dinamita, gitaristu Josipa Bočeka (rođen1950.) koji je zamenio Borka Kaca. Boček je po raspadu Dinamita osnovao sastav Boček i tri, ali je odmah prihvatio poziv da pređe u Korni grupu. Sa Topićem Korni grupa razvija svoju ideju progresivne muzike i tada nastaju, za to vreme, avangardne i neobično duge kompozicije "Jedna žena" i "Prvo svetlo u kući broj 4", kao i "Etida" inspirisana klasikom i "Žena je luka a čovek brod". Sa pesmom "Jedna žena" Korni grupa na Zagrebačkom festivalu 1970 godine dobija prvu nagradu publike i žirija. Iste godine rade muziku za film "Bube u glavi" Miše Radivojevića. Na B-strani singla "Bube" nalazi se i zanimljiva Kornelijeva kompozicija "Neko spava pored mene". Zatim nižu seriju hitova "Trla baba lan", "Slika" (na muziku tada nepoznatog autora Ljube Ninkovića) vodeći paralelno dve karijere: progresivnu i onu drugu, više estradnu. Zanimljivo je da je pesmu "Trla baba lan" prepevala francuska pevačica Dalida i sa njom postigla veliki uspeh u svetu. Firma Philips je otkupila pravo na tu pesmu i dvadesetak pevača širom sveta je snimilo u različitim verzijama.

Godine 1971. Korni grupa snima muzičku poemu "1941." na stihove Branka Ćopića. Pored Topića, pevala je i Josipa Lisac. Poema je urađena za TV emisiju "Jedan čovek jedna pesma", koju je režirao Jovan Ristić. Zatim su proveli mesec dana u Parizu prateći živom svirkom modnu reviju Prokleta Jerina kreatora Aleksandra Joksimovića i tada se za njih zainteresovao cenjeni producent Alan Milo iz kuće Barclav. Vođen svojim ambicijama 1971 godine Dado Topić napušta Korni grupui u Zagrebu osniva sastav Time.

Novi pevač, septembra 1971. godine postaje malo poznati solista Ambasadora iz Sarajeva, Zdravko Čolić. On se u sastavu zadržava samo pola godine, jer se njegov senzibilitet nije uklapao u stil Korni grupe. Sa njima snima singl sa pesmama "Gospa Mica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo" i zatim se posvećuje izuzetno uspešnoj solo karijeri.

Početkom 1972 godine za frontmana Korni grupe dolazi Zlatko Pejaković iz Osijeka, koji je pre toga pevao u grupi Zlatni akordi. Sa njim rade debi album koji predstavlja pravu prekretnicu nadomaćoj sceni. Sa složenim temama "Put na Istok", "Bezglave Ja Ha horde", "Moj bol", "Glas saobale boja", nude jednu od prvih ozbiljnih LP ploča domaće muzike. Pre njih su samo Grupa 220 i Time snimili LP. Godine 1972. Korni grupa nastupa na Montrev Jazz festivalu u Švajcarskoj, a kao pojačanje sa njima sviraju saksofonista Mića Marković i trubač i violinista Petar Ugrin iz sastava Mladi levi. Krajem 1973. godine u Italiji pod imenom The Cornelians snimaju na engleskom simforock album "Not An Ordinary Life". Ploča u Evropi izlazi bez adekvatne reklame i prodaje se u desetak hiljada primeraka. Taj album licencno je objavljen i na našem tržištu. Ređaju se opet uspešni singlovi "Oj, dodole" i "Ivo Lola" za koju je tekst urađen po motivima poslednjeg pisma Ive Lole Ribara. Pesmu "Znam za kim zvono zvoni" sa B-strane tog singla pevala je Ditka Haberl. Tu su i singlovi "Etida", "Divlje jagode", "Miris" na tekst Šarla Bodlera i "Praštanje" po pesmi Brane Crnčevića koji je u ono vreme smatran disidentom. U proleće 1974. godine sa pesmom "Moja generacija" pobeđuju na Opatijskom festivalu i postaju naši predstavnici na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Brajtonu. Tada trijumfuje grupa ABBA sa pesmom "Waterloo", a Korni grupa osvaja dvanaesto mesto, pri dnu, što je tada bilo normalno za naše predstavnike. Singl sa pesmama na engleskom "Moja generacija" i skraćena verzija "Jedne žene" tada biva objavljen u Italiji. Na festivalu Vaš šlager sezone za pesmu "Kuda ideš, svete moj" Zlatko Pejaković dobija nagradu za interpretaciju, a Kornelije prvu nagradu žirija za kompoziciju. Po izboru engleskog časopisa "Music Week" Korni grupa je 1974. godine, na osnovu rezultata u Jugoslaviji, proglašena za grupu godine.

Razočaran slabim prijemom italijanskog albuma i lošim plasmanom na Evroviziji, Kornelije odlučuje da 1 decembra 1974. godine grupa zvanično prestane sa radom. Dva oproštajna koncerta održali su u novosadskom Studiju M. Nastupi su bili snimani i deo tog materijala pojavio se na prvom domaćem duplom albumu "Mrtvo more" koji dosledno prikazuje dvosmernu karijeru Korni grupe. Na jednoj ploči su njihovi hitovi sa singlova, a na drugoj živi snimci sa oproštajnog koncerta: "Put na Istok", "Čovek sa belom zastavom" i "Blues". Takođe, na duplom živom albumu"Randevu s muzikom" (Jugoton 1977) objavljeni su njihovi snimci pesama "I ne tako običan život" i "Jedna žena", snimljeni na koncertu u novosadskom Studiju M 25 novembra 1974. Godine1979. pojavila se i ploča "1941" na kojoj je istoimena poema.

Korni grupa se ponovo okupila sa Dadom Topićem maja 1987 godine za koncert Retrovizor koji je organizovao Radio 101 u zagrebačkom Domu sportova. Te večeri su se uz njih, pojavile i druge legende: lndexi, Time, YU grupa, Drago Mlinarec i R.M. Točak band. Na duplom koncertnom albumu "Legende YU rocka" (Jugoton 1987,) Korni grupa je predstavljena snimkom "Jedna žena".

Juna 1987 godine koncert Yu legendi je ponovljen i u beogradskom Sava centru. Diskografska kuća Komuna je 1996. godine objavila CD "Prvo svetlo neobičnog života" na kome su snimci iz njihove progresivne faze, a uvršćena je i "Prvo svetlo u kući broj 4". Ta pesma se pre toga pojavila samo na disku "Yu retrockspektiva" (Komuna 1995.) koji obrađuje period progresivne muzike kod nas. Na svom CD-u "Živo i akustično" (B-92 1996.) Električni orgazam je obradio pesmu "Magična ruka", jednu od prvih u karijeri Korni grupe.

Po raspadu grupe, Kornelije je započeo plodnu solo karijeru, Zlatko Pejaković je prešao u zabavnjačke vode i jedno vreme je bio neprikosnoven na festivalima, Josip Boček je postao studijski muzičar, a autorski se iskazao na duplom albumu "Kongres rock majstora" (Jugoton1975.), gde je dobio jednu stranu na kojoj je i odličan instrumental "Dinamit", posvećen njegovoj prvoj ozbiljnoj grupi iz osječke faze.

Bojan Hreljac je kao studijski muzičar učestvovao na snimanju preko 4 000 pesama. Radi kao producent i muzički urednik na RTS.

Vladimir Furduj je kao studijski muzičar takođe snimio brojne ploče, a 1976. godine je otišao u Švajcarsku gde je završio dvogodišnju jazz akademiju. Po povratku je objavio solo ploču "Furda" (Jugodisk 1985.) na kojoj se predstavlja svojim fussion instrumentalima, a u studiju su mu se priključili vodeći beogradski muzičari: Mića Marković, Laza Ristovski, Dragan Ilić, Dragan Jovanović, Ivan Švager, Nenad Jelić i Neša Japanac. Tokom 1986. i 1987. godine svirao je u Nemačkoj sa Dadom Topićem, a po povratku u Beograd osnovao je školu za bubnjare. U Nemačku je ponovo otišao krajem 1989. godine gde je svirao po američkim klubovima, a vratio se 1993. godine. U okviru pedagoškog rada objavio je knjigu "Škola za bubnjare".


DISKOGRAFIJA

SINGLOVI

"Cigu-ligu" "Čovek i pas" (PGP RTB 1969) "Dzum-ram"/ "Sonata"/ "Magična ruka" (PGP RTB 1969)
"Pastir i cvet" / "Ako jednom budeš sama" (PGP RTB 1969) "Trla baba lan"/"Slika" (PGP RTB1970.) "Bube"/"Nekospava pored mene"(PGP RTB 1970) "Kukavica" / "Gospa Mica gazdarica" /
"Pogledaj u nebo" (PGP RTB 1971)
"Pusti da te diram" / "Jedan groš" (PGP RTB 1971) "Pokloni svoj mi foto" / "Bez veze" (PGP RTB1972)

TV špice:
"Povuci potegni" / "Na četiri točka" / "Maksimetar" "Zeleni megaherc" (PGP RTB 1973)
"Tri palme"/Tri čoveka u kafani" (PGP RTB 1973) "Oj dodole" / "Život" (PGP RTB 1973) "Ivo Lola" / "Znam za kim zvono zvoni"  / PGP RTB 1973) "Etida" / "Jedna žena" (PGP RTB 1973)
"Moja generacija" / "Zbogom ostaj o, detinjstvo" (PGP RTB 1974)"Moja generacija" / "Etida" (Philips 1974.) "Kuda ideš, svete moj" / "Divlje jagode" (PGP RTB1974) "Miris"/ "Praštanje" (PGP RTB 1974.)

ALBUMI

"Korni grupa" (PGP RTB 1972) "Not An Ordinarv Life" (Ricordi — PGP RTB 1974) "Mrtvo more" (PGPRTB 1975 dupli) "1941," (PGP RTB 1979.)
"Prvo svetio neobičnog života" (Komuna 1996 kompilacija)

Petar Janjatović "Ilustrovana Yu rock enciklopedija 1960—1997" | Scribd (http://bs.scribd.com/doc/51934534/PETAR-JANJATOVIC-Yu-rock-enciklopedija)