Muzika

MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA => Muzički stvaraoci — posleratna generacija => Temu započeo: Angelina Februar 03, 2011, 10:43:50 pmNaslov: Milija Spasojević (1925—1980)
Poruka od: Angelina Februar 03, 2011, 10:43:50 pm
*

(http://riznicasrpska.net/fotografije/Muzicki_stvaraoci/Milija_Spasojevic_(1925-1980).png)


MILIJA SPASOJEVIĆ
(Beograd, 1925 — Čikago, 1980) ?

U prvim poratnim godinama Mija Krnjevac ima drugu harmoniku, koju svira Milija Spasojević iz Meljaka (kraj Beograda). Njih dvojica su već tada "žarili i palili" u Beogradu i okolini. U kasnijim pedesetim godinama na jugoslovenskoj estradi se pojavljuje duet braće Spasojević — Ilija i Milija. Iako mlađi, Milija je bio atraktivniji član tog dueta. Za razliku od odmerenog, skoro akademskog stila sviranja Mije Krnjevca, Milija Spasojević svira zustro i temperamentno — to je bilo pravo "fajtersko" sviranje! Otvaranje drugog programa Radio Beograda razbilo je onu konzervativnu šemu emisija narodne muzike pa je to omogućilo da se na radiju čuje i neobicno robusno sviranje Milije Spasojevića koji je lansirao svoje slavno kolo "Orijent" koje oduševljeno prihvataju i harmonikaši i publika. To kolo ima jedan vrlo komplikovan tehnički pasaž (za ono vreme!) pa je to bio i svojevrstan "ispit" za harmonikaše koji su ga svirali, jer je tražio izvrsnu tehniku.

Iako totalna suprotnost u sviračkom nastupu, Milija je uz Miju Krnjevca bio uzor generacijama mladih harmonikaša koji su se opredeljivali za takav temperamentni stil. Ali, životni vrtlozi su oborili toga čarobnjaka harmonike. Umro je 1980. godine od raka i sahranjen je u svom rodnom selu Meljaku ispraćen počastima koje su mu ukazali mnogi harmonikaši došavši na njegovu sahranu.

http://www.harmonike.net
Autor fotografije nepoznat