Muzika

ŽIVOT I MUZIKA JEDNOG VREMENA => Srbija: život i muzika jednog vremena => Temu započeo: Angelina Mart 08, 2012, 12:43:58 amNaslov: Jedna srpska narodna igra iz Srema
Poruka od: Angelina Mart 08, 2012, 12:43:58 am
**


JEDNA SRPSKA NARODNA IGRA IZ SRIJEMA


U svima krajevima srpskim — veli Milojević (Pesme i običaji I. str. 91) svršava se, počevši od bijele nedjelje pa do Lazarica, jedan pojetičan i živopisan običaj.Čim se smrkne djevojke iz cijelog sela skupe se na nekoliko raskršća. Tu se uvati nekoliko kola, najmanje dva, od kojih je jedno veće, a drugo manje, pjevaju i uz pjesmu igraju idući s desna na lijevo, ili za tokom sunca". . .

O ovakovim vrstama igara, ja nijesam čuo u Srijemu, ali mi je poznata jedna, koja je sa ovima u toliko slična, što se vrši u jedno isto vrijeme, a to me je navelo3 da je opišem.

Kako nastupi časni post, prestaju sve javne igre i zabave. Tada prestaje i skupljanje mladeži na rogljevima i raskršću. Kolo se ne vije, niti se gajdaš čuje, ali mladež u ovim krajevima ipak ima jednu igru, kao jedinu zabavu u to vrijeme.

Igru ovu u raznim mjestima razno nazivaju. Najobičnije joj je ime "Creva", negdje je nazivaju i "Jagodo" — "Prepletanjuške", no ova su joj imena data po pjesmi, koja se u igri pjeva, a svuda se — s malim izmjenama u pjesmi — jednako igra. Evo ovako:

Čim se smrkne, skupe se djevojke iz jednoga sokaka, uhvati jedna drugu za ruke i poredaju se u dugačak lanac. Krajnja djevojka pođe naprijed, a druge sve za njom, te idući ovako pjevaju:

Urodio drenak, Jagodo !
Jagodo, devojko, Jagodo!
Ukraj vinograda, Jagodo!
Jagodo, devojko. Jagodo!
Pod njim mi sedimo Jagodo!
Jagodo, devojko, Jagodo!
I čohu krojimo Jagodo!
Jagodo, devojko, Jagodo!
Al' udari vojska Jagodo!
Jagodo, devojko, Jagodo!
Preko vinograda Jagodo!
Jagodo, devojko, Jagodo!
Iz vojske podviknu Jagodo!
Jagodo, devojko, Jagodo!
Momče neženjeno Jagodo!
Jagodo, devojko, Jagodo!

Dotle pjevaju idući, zatim stanu. Djevojka, koja je kolo vodila, izmakne se malo u stranu te digne onu ruku, kojom se držala za najbližu do nje djevojku tako, da naprave kao kakova vrata. Zatim pjevaju dalje, nastavak započete pjesme:

"Otvori vrata, Jelo!
— A što će vrata, Jelo?
Da prođe vojska, Jelo!
— Čija je vojska Jelo?
Stevana bana, Jelo!
— Šta nosi vojska, Jelo?
Pamuk i svilu, Jelo.1)

Pjevajući to, pošljednja djevojka u lancu, pođe naprijed — sve druge za njom tako, da se lanac predvostruči, te se stane prometati ispod ruku prve djevojke, a tada pjevaju:

Prepletaljuške,
Prepletala se
Belim, zelenim,
Žutim, arazom.2)

I dok to pjevaju, dotle se sve ispromeću. I tako koja je djevojka bila u lancu pošljednja, ta dođe prva i onda ona vodi naprijed i iznova pjevaju "Urodio drenak" i sve tako dalje redom, dok ne dođu do kraja sokaka. Zatim se vraćaju natrag, i tako dokle im je volja.

Pjesmu "Urodio drenak" slušao sam da i ovako pjevaju:

Urodio drenak,
U kraj vinograda,
Urodio, opadao.
Ko će drenak potkupljati ?
Potkupiće lepa Mara.
Ko će Mari pripomoći?
Pripomoć će mlado momče.
Al je momče vragolanče,
Neće drenak da potkuplja,
Već da mladu Maru ljubi.

"Jagodo", i "Jagodo devojko, Jagodo" pripijeva se i ovdje uza svaki stih. No ova pjesma u igri nema nikakve sveze sa daljom pjesmom: "Otvori vrata". S toga ona prva i ako je praznija u toj igri prije ima mjesta, nego li ova.

Momci i mlade ne smiju u ovu igru. Samo smiju gledati, i iz daleka u pjesmi pomagati.3)

Adaševci 1896.
Đorđe P. Radić.

________________

1) Vidi u Vuka "Ženske pjesme" (državno izdanje) pjesma 376.
2) Arav je neka vrsta vunice. Ne vnam što se time htjelo reći.
3) Kod nas u Sarajevu ova se igra zove "Sitav tanac". Obimno ga igraju momci i djevojke, a mogu i ljudi i žene. U igri se pjeva:

Ej, da pletemo,
Ej, da vezemo,
Ej, sitan tanac,
Ej, mučnu igru,
Ej, i na noć!

Kada se ovo ispjeva, onda onaj, koji vodi kolo, provodi kolo ispod ruke onome, koji je zadnji u kolu; ali tako, da desna ruka onoga zadnjega ostane oko vrata onome, koji je predzadnji u kolu; sa tim se opet nastavlja isti stih, i kolovođa provodi kolo ispod desne ruke predzadnjemu, i t. d. dok dođe do sebe, na kad se svi zapletu, onda se završuje sa ovim stihom:

Ej, ko je pleo,
Ej, nek raspleće,
Ej, sitan tanac,
Ej, mučnu igru,
Ej, i na moć!

Ur.


BOSANSKA VILA (http://www.idoconline.info/digitalarchive/public/index.cfm?fuseaction=serve&ElementId=687183) | Vasnik i urednik Nikola T. Kašiković-Sarajlija (http://www.riznicasrpska.net/ponossrpstva/index.php?topic=95.0) | U Sarajevu, 30 juna 1898. | god. III