Graditeljstvo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « NARODNA UMETNOST « Graditeljstvo « Graditeljstvo
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Graditeljstvo  (Pročitano 21534 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Maj 06, 2011, 10:41:58 pm »

**

GRADITELJSTVO


Zajednički imenitelj i nesumnjiva odlika tradicionalnog narodnog graditeljstva je to što se oslanja na vekovima sticano i proveravano iskustvo. Ono je jednostavno, primereno čovekovim potrebama, u skladu sa prirodnom okolinom, izgrađeno od priručnih materijala i uvek sa dobro organizovanim prostorom. Za narodnu arhitekturu nije bila važna samo funkcionalnost; u dodavanju dekorativnih elemenata i oblikovanju stambenih i privrednih celina pa i čitavih naselja, ispoljava se i umetnička sklonost njenih neimara. Uporedo sa razvojem graditeljstva i uvećavanjem iskustva obogaćuje se unutrašnje uređenje sračunato na udobnost i estetski doživljaj, što je naročito važno u svečanim i kultnim prilikama. Za dinarske predele, odnosno za zapadnu Srbiju i veći deo Crne Gore, karakteristična je kuća brvnara sa okućnicom u kojoj se nalazi više građevina različite namene. Brvnare i ostale zgrade građene su pretežno od drveta. Kuća se najčešće sastoji od dve prostorije: "kuće" i sobe. Kako je to stan brdsko-planinskih predela, obično je zidan na padini, pa je delom nad podrumom a delom u ravni sa terenom. Ističe se visok četvoroslivni krov pokriven šindrom i obično dekorativno izvedenim dimnjakom. Ređe su druge vrste krovnog pokrivača kao što su slama, krovina, kamene ploče. Na "kući" su dvoja naspramna vrata. Kamena kuća kraških predela u Crnoj Gori ima dvoslivni nisko položen krov pokriven kamenim pločama, ređe drugim materijalom. Odlikuje se jednostavnošću izgleda, dok dimnjaci često deluju kao kakve skulpture a manje kao neophodni elementi. Kamena "kula" ili kula sa prizemljem građenim od kamena i spratnom konstrukcijom od brvana stambeni je i privredni prostor Šiptara i drugog stanovništva u Metohiji i susednim predelima. Takozvani prelazni tip kuće je polubrvnara, građena, kako se iz naziva već može zaključiti, delom od brvana ("kuća") a delom (soba) od drugih materijala (drvo i zemlja); prelazni je tip stambenog prostora zemljoradničko-stočarskih naselja. Drvena konstrukcija sa zidovima od čatme — šepera (preplet od pruća oblepljen blatom) ili od ćerpiča odnosno cigle naziva se bondruk.


Kuća iz Berčinovca, etnološko naselje Ravna blizu Knjaževca


Moravski tip kuće prizemljuše zidane u bondruku, katkad podignute nad podrumom, popularno se naziva moravka. U osnovi je dvodelna zgrada sa tremom, a tokom razvoja dobija i veći broj prostorija. Odlikuje se i četvoroslivnim niskim krovom pokrivenim ćeramidom. Varijeteti ovog tipa rasprostranjeni su od Kosova na jugu do Timočke krajine na severu. I u predelima rasprostranjenja moravskog tipa kuće privredne zgrade građene su najviše od drveta (ambari, koševi za kukuruz, mlekari, magaze), ali ih ima i od kamena (na primer, pivnice — vinski podrumi u okolini Negotina), od pletera i u bondruku (staje za stoku, plevnje, koševi za kukuruz i dr.).
 
Za panonsko-podunavske krajeve karakteristična je dužna ili poprečna kuća od naboja (zidovi od nabijene zemlje) ili ćerpiča, a u novije vreme i pečene cigle, u ušorenim seoskim naseljima. Ove kuće su obično višedelne prizemljuše, sa nizom prostorija za stanovanje i privredne potrebe. Bile su pokrivene slamom i trskom, a u novije vreme gotovo u potpunosti krovni pokrivač je crep. Odlikuju se dekorativnim zabatima okrenutim prema ulici, zidanim ili od drveta. I u ovim predelima privredne zgrade su često od drveta sa tesanim ili izrezivanim dekorativnim geometrijskim i vegetabilnim ukrasnim motivima.
 
Gradska arhitektura južno od Save i Dunava i kuća imućnijih slojeva ima izražene odlike istočnjačko-balkanskog graditeljskog nasleđa zidanja u bondruk sistemu. Kuće su na sprat i imaju veći broj prostorija za stanovanje. U primorskom delu Crne Gore kuće su sa jednim ili dva sprata, građene od kamena pod snažnim uticajima mediteranske kulture.

Kuća je na celom prostoru Srbije i Crne Gore uobličena tako da, uz konstruktivne i stambene kvalitete, svojim oblikom i ukrasnim detaljima ističe estetsko poimanje i određeno stilsko opredeljenje. Na kući i u njenom prostoru, središtu privrednog i društvenog života, gde se odvijaju najznačajniji kultni obredi i običaji iz životnog ciklusa pojedinca, konstruktivni drveni i drugi nosači i podupirači ukrašavani su zasecanjem i profilisanjem. Oblikovani su lukovi tremova, dimnjaci, prozori i vrata. Bilo je i bojenja, oslikavanja zidova i drugih delova na kući, naročito od početka XX veka. Posebna pažnja poklanjala se dekorativnom izgledu ulaznih kapija i ograda. Nije zapostavljeno ni ukrašavanje zgrada u okviru okućnice, posebno onih u kojima se čuvala hrana. Sakralne građevine uvek su podizane pod uticajem vladajućih stilova i po verskim pravilima. Najbliže narodnom duhu graditeljstva su crkve brvnare, od kojih je nekoliko očuvano u Srbiji.


Dr Nikola Pantelić (Etnografija — uvodni tekst o narodnom stvaralaštvu i spomenici)
Kulturna riznica
SRBIJE
sastavio i uredio
Jovan Janićijević
IDEA
Beograd, 2005.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: