Aleksandar Deroko (1894—1988)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Aleksandar Deroko (1894—1988)  (Pročitano 8286 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Januar 12, 2016, 12:45:08 am »

*

ALEKSANDAR DEROKO
(Beograd, 04.09.1894 — Beograd, 30.11.1988)

Aleksandar Deroko, srpski arhitekta, istoričar umetnosti i pisac, rođen je 4. septembra 1894. godine u Beogradu.

Tu je maturirao i upisao Tehnički fakultet, pa ga je početak Prvog svetskog rata dočekao na studijama. Odmah se kao đak dobrovoljac prijavio u vojsku uključivši se u obuku za pilota. Obuka je trajala jedva dvadesetak dana kada su oštećeni svi školski avioni i odlučeno da se obuka prekine i premesti u Francusku. U Francuskoj je oformljena Druga Klasa srpskih pilota, među kojima je bio i Deroko. Leteo je na Solunskom frontu, a nakon oslobođenja Srbije 1918. godine vratio se struci kao rezervni pilot i član udruženja srpskih ratnih avijatičara.

Po okončanju rata vratio se studijama arhitekture i umetnosti, u Rimu, Pragu, Bernu i Beogradu, gde je i diplomirao 1926. godine. Kao stipendista francuske vlade otišao je u Pariz gde se družio sa Pikasom, Šumanovićem, Le Korbizijeom, Rastkom Petrovićem i drugima.

Sa Bogdanom Nestorovićem 1926. godine je napravio projekat Hrama svetog Save, sa kojim je pobedio na konkursu, a čija izgradnja se danas privodi kraju.

U arhitekturi je bio inspirisan ranohrišćanskim, vizantijskim i srpskim srednjovekovnim spomenicima. Podigao je više hramova i memorijalnih objekata. Stvarao je u nekoliko arhitektonskih pravaca, a najviše u srpskom nacionalnom stilu i moderni.

Početkom tridesetih godina postao je profesor na Arhitektonskom i Filozofskom fakultetu na kojima je predavao do penzionisanja. Amfiteatri su bili premali da prime sve studente, i uopšte zainteresovane za predavanja Aleksandra Deroka.

Redovni član Srpske akademije nauka postao je 1969. godine.

Dobitnik je više uglednih priznanja. Pisac mnogobrojnih knjiga iz domena arhitekture, ali i drugih oblasti, koje je najčešće sam ilustrovao.

Deroko je bio i jedan od prvih svestranih sportista u Srbiji. Na plivačkom takmičenju u organizaciji Srpskog olimpijskog kluba osvojio je zlatnu medalju u preplivavanju Save i u plivanju na 1000 m nizvodno slobodnim stilom. Istovremeno se bavio i modelarstvom. Konstruisao je i izradio jednu od prvih vazdušnih jedrilica u Srbiji. Sa modelima svoje konstrukcije učestvovao je u takmičenjima koja su organizovali prvi mladi modelari Srbije.

Tokom Drugog svetskog rata bio je zatočen u logoru na Banjici.

Umro je 30. novembra 1988. godine u Beogradu i sahranjen na beogradskom Novom groblju.

Divna Milošević
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Januar 12, 2016, 12:51:59 am »

*
BIOGRAFIJE UMETNIKA I KATALOG DELA


ALEKSANDAR DEROKO


[...] Tokom Drugog svetskog rata jedno vreme je bio u logoru na Banjici gde je uradio serije crteža iz logorskog života. Projektovao je mnoge javne građevine i privatna zdanja po čitavoj Jugoslaviji, sarađivao u brojnim časopisima i objavio nekoliko knjiga o svom istraživačkom radu, najviše iz oblasti srednjovekovne arhitekture. Bavio se takođe i ilustrovanjem i opremanjem knjiga, izradom plakata i zidnim slikarstvom. Šezdesetih godina XX veka na kratko se uključio u tada aktuelnu problematiku posleratnog modernističkog istraživanja apstraktnih formi i u tom duhu uradio je izvestan broj crteža. Na Tehničkom fakultetu u Beogradu predavao je i vizantijsku i staru srpsku arhitekturu, a na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu radio je kao honorarni profesor. Između dva rata izveo je i dosta crteža, skica i ilustracija sa karikaturalnim sadržajem, komičnih prizora sa elementima dokumentarnog, duhovito-narativnog i žanrovskog.

Osnovna literatura: Kraut.1984; Medaković.1988: 3—5; Korać. 1989: 707—708; Jovanović. 1991; Milenković i dr. 2004.

Nobody is perfeckt : Аутор каталога и изложбе / Author of the catalogue and the exhibition Гордана Станишић / Gordana Stanišić
Издавач / Executive Publisher Народни музеј у Београду / National museum in Belgrade : Beograd, 2013
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: