Ivan Radović (1894—1973)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « SLIKARSTVO « Srpski slikari XX—XXI veka « Ivan Radović (1894—1973)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ivan Radović (1894—1973)  (Pročitano 8974 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Decembar 27, 2015, 12:52:11 am »

*
IVAN RADOVIĆ
(Vršac, 22.06.1894 —  Beograd, 14.08.1973)


Ivan Radović, rođen 22. juna 1894. godine u Vršcu, je bio srpski slikar, likovni kritičar, dopisni član SANU. Završio je Učiteljsku školu u Somboru. Slikarstvo je učio na Akademiji u Budimpešti od 1917. do 1919. Radi studija umetnosti 1921. godine putovao je u Minhen, Prag i Veneciju, a boravio je u Pragu i Parizu. U Beograd se doselio 1927. godine. Bavi se pedagoškim radom u školi u Staništu, Učiteljskoj i Višoj devojačkoj školi u Somboru. Jedno vreme je bio profesor Umetničke škole u Beogradu.

Prvi put izlagao 1922. godine u Beogradu. Pripadao je grupama "Slobodni", "Oblik" i "Šestorica". Bio je član ULUS-a. Postao je dopisni član SANU 1970. godine. Slikarski opus Ivana Radovića je veliki i po broju radova (slika, crteža i akvarela), ali i po značaju i mestu u srpskoj umetnosti dvadesetog veka. Kritičari i istoričari moderne umetnosti primetili su u njegovom radu kretanje od tradicionalizma do avangarde, od ustaljenih puteva savremenosti njegovog vremena do izleta u naivizam i koloristički ekspresionizam koji je bio najkarakterističniji za srpsku umetnost tog perioda. U osnovnom, njegov slikarki put se kretao od ranog perioda konstruktivizma i postkubizma, preko neoklasicizma i neoprimitivizma srednjeg perida do romantizma i poetskog realizma koji je obeležio kraj ovog samosvojnog stvaralaštva. I tematski se Radovićevo slikarstvo kretalo u širokom rasponu od pejsaža, enterijera i žanr scena do portreta i aktova. ...   više  » » »

Ivan Radović (foto): Screenshot / YouTube Prag i srpski slikari
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Decembar 27, 2015, 01:01:24 am »

*

IVAN RADOVIĆ — SLIKE


Autoportret
vl. Savremena galerija Zrenjanin
Izvor: Avant Art Magazin


Akt u enterijeru, 1933.
ulje na platnu, 55 х 81 cm
Zbirka Galerije Matice srpske


* * *

"Ivan Radović (189poput Milana Konjovića i Koste Hakmana ne nalazi zajednički jezik sa profesorom Bukovcem. I upravo van Akademije, Radović nalazi slikarske uzore među kojima je najznačajniji uticaj češkog avangardnog slikara Jana Zrzavog. U srpskom slikarstvu, jedino se Ivan Radović približio klasičnoj koncepciji kubizma. Očigledno je na to uticao njegov boravak u Pragu."
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Decembar 27, 2015, 01:11:42 am »

*

IVAN RADOVIĆ — SLIKE


Vojvođansko selo, 1939.
ulje na platnu, 61,5 x 89 cm
Zbirka Galerije Matice srpske
Stalna postavka XX veka — Selo
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Januar 13, 2016, 03:18:03 am »

*

KOLORISTIČKI EKSPRESIONIZAM POETE ĐERMOVA I SELA

Kada je stigao u Beograd i kako kažu "navukao bele rukavice", Ivan Radović se setio svoje panonske, paorske ravnice koja postaje dominantna misao i iskaz na njegovim platnima.

Najviše sam bio vezan za prirodu. Moja umetnost i ja smo deo prirode. Uvek sam želeo da moje slike budu poruka čoveku, jer je svaka slika ispovest, zapisao je Radović čijih je pet dela pred beogradskom publikom smešteno u studijsku postavku "Pod vojvođanskim nebom". Autorke izložbe su zrenjaninske kustoskinje Slavica Popov i Olivera Skoko u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, gde u organizaciji Savremene galerije i Narodnog muzeja Zrenjanin i Medija centra "Odbrana", uz pogled na delo, kroz arhivski materijal, zavirujemo i u život Ivana Radovića.

Zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine, organizovana je postavka povodom 40 godina od smrti slikara. Sećanje na njegovo mesto među velikanima kista u Srbiji, donosi nam deo stvaralaštva dugog pola veka. Postavka ima za cilj da prikaže kontakte slikara sa Zrenjaninom, pre svega podsećanjem na izložbu koju su dve zrenjaninske ustanove takođe zajedno organizovale 1963. godine, a koja je potom gostovala i u Subotici, Kikindi, Vršcu i Pančevu. Kao aktivan stvaralac, Radović je bio učesnik i drugih kolektivnih posleratnih izložbi u Zrenjaninu, kao i Umetničke kolonije u Ečki. Njegov koloritni ekspresionizam i intimizam proizašli su ponajviše iz privrženosti Vojvodini.

Rođen je u Vršcu 1894, bio je privržen rodnoj banatskoj ravnici tako da oni potekli odatle, kad god vide slike zamišljaju da su tamo. Pored dominantnog vojvođanskog pejsaža, slika aktova i portreta, što kako kažu istoričari, umetnosti njegovo slikarstvo karakteriše kao "šarenoliko". O Radoviću su pisali pozitivno gotovo svi likovni kritičari Srbije i zato kažu da ne čudi toliko interesovanje Zrenjaninaca davne 1957. godine, kada je u tom gradu predstavio svoj rad sa ostalima iz grupe "Šestorica", koju su činili i jedan Stojan Aralica, Nedeljko Gvozdenović, pa Peđa Milosavljević, Milenko Šerban i Ivan Tabaković. Zrenjanin je tada od svakog umetnika otkupio po jednu sliku, od Radovića "Seljak kosi" koja je iz zrenjaninske Galerije savremene umetnosti sa ostalima stigla u prestoničnu postavku. Na njoj je prikazan vojvođanski pejsaž u stilu kolorističkog ekspresionizma. Radović se opredelio za upotrebu čistih boja u predstavljanju seoskog života još 1927. godine kada je prešao u Beograd. U njegovom slikarstvu nakon 1929. nestaje deformisana linija, a kolorit postaje utišan u maniru francuske škole Bonara i Vijara. Tada je Teodor Manojlović napisao: "Njegov humor počinje da se preliva u jedan nadahnuti lirizam, njegov žestoki ornamentalni kolorizam u jedno delikantno tonsko treperanje boja. Takvi su prelazi dražesni, dragoceni". Dakle, iako u njegovom stvaralaštvu dominira vojvođanski pejsaž slikarstvo mu je sa znamenkom značajnih promena.

— Od uticaja mađarskih impresionista na samim počecima slikarskog formiranja, preko konstruktivističke faze, pronalaženja autentičnog stila primitivizma, često prolazeći istovremeno kroz više faza, do okretanja unutrašnjem, intimnom svetu, gde dominiraju teme portreta i aktova, i najzad do poestskog realizma, gde predeo postaje centralna tema — objašnjava kustoskinja Popov. Olivera Skoko podseća da je tačno godinu dana nakon Drugog svetskog rada, u Petrovgradu bila izložba živih vojvođanskih likovnih umetnika. U toku tih mesec dana, ruska publika je imala priliku da vidi više od stotinu radova 25 aktivnih autora, rođenih ili boravkom vezanih za Vojvodinu, pa su se tu našli najstariji među njima Paja Jovanović i Uroš Petrović, ali i već stasali predstavnici srpske moderne poput Milana Konjovića, Ivana Tabakovića, Zore Petrović... i tada pedesetogodišnji Radović. Predstavio se petrovgradskoj publici s četiri slike i ona pod nazovom "Ovuda su prošli Nemci", u kojoj se u zabrađenoj ženi iščitava strahota i nemir sveta i prepoznajemo onaj bolni Munkov "Krik". Dobio je tada nagradu petrovgradskog žirija.

— Sadržaj mojih slika su zemlja i polja, stoka i živina, konji i krave, kuće i kućice, mir i nemir u meštanima, radost i patnja, brige i veselja, razgovori i ćutanja pod ovim žarkim suncem, pod vedrim i oblačnim vojvođanskim nebom, pisao je Radović. [...]

Vladimir Đuričić


Od Vršca i Sombora, preko Budimpešte do Venecije

Član grupa "Oblik" i "Šestorica", ovaj slikar na svet je došao u svešteničkoj porodici, koja se posle očeve smrti iz Vršca preselila u Sombor, gde je Ivan završio Učiteljsku školu. Slikarstvo je studirao na Umetničkoj akademiji u Budimpešti (1917—1920) kod profesora Ištvana Retija, a leto 1918. proveo je kao poseban stipendista u koloniji u Nađbanji, zajedno sa Zorom Petrović. U Somboru je živeo do 1928, a boravio je u Parizu, Beču, Minhenu, Veneciji... Bio je profesor crtanja u Somboru u Učiteljskoj školi i u Beogradu u Umetničkoj školi, i član grupa "Oblik" i "Šestorica", a dopisni član SANU od 1971. godine.

Umro je 1973. u Beogradu. dnevnik.rs
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: