Pero Popović (1881—1941)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « SLIKARSTVO « Srpski slikari XX—XXI veka « Pero Popović (1881—1941)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pero Popović (1881—1941)  (Pročitano 8118 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Decembar 21, 2015, 03:11:47 pm »

*
PERO POPOVIĆ
(Prijedor, 18.08.1881 — Sarajevo, 01.02.1941)

slikar i učitelj crtanja

Pero Popović, najstariji u ovoj grupi krajiških slikara (rođen je Prijedoru 1881. godine), imao je znatno smireniju životnu putanju. Nakon završene gimnazije u Sarajevu odlazi u Beč i završava tri semestra filozofije, a potom se upućuje u Prag i uči slikarstvo kod Vlahe Bukovca i Čeha Františeka Ženjišeka.

Pero Popović će, sa Todorom Švrakićem i Brankom Radulovićem, organizovati prvu izložbu domaćih slikara u Bosni i Hercegovini — u Sarajevu 1907. godine.

Zapošljava se na Velikoj realci u Banjoj luci 1908. godine. Učenici su mu bili Milivoje Uzelac i Vilko Gecan. Iz Banje Luke prelazi u Sarajevo 1930. godine i tu ostaje do smrti — 1. februara 1941. godine. Slikao je portrete, pejsaže, mrtve prirode, kompozicije sa scenama iz svakodnevnog života. Radio je i jedan ikonostas za crkvu u Prijedoru i mozaike za crkvu u Banjoj Luci.

Njegove stvaralačke potencije su bile izrazite. Brzo se oslobodio Bukovčeve palete sa poentilističkim zasadima i okrenuo se snažnom i kontrastnom kolorističkom izražavanju, koje se približavalo sezanističkoj poetici i Gauguinu i na njihovo slikarstvo je upućivao i svoje učenike. O njegovom slikarstvu je vrijedan esej napisala povjesničarka umjetnosti Vera Jablan. Tonom, punim unutarnjeg pijeteta prema umjetniku, ona je pisala:

"Studije aktova i portreta, skice sa ulica i nedovršene pokatkad kompozicije pokazuju s koliko je ozbiljnosti ovaj slikar prilazio radu. Kako je velike zahtjeve imao pred sobom, pred svojom savješću umjetnika. Koliko mukotrpnosti i studiozne istrajnosti govori s tih platana o umjetniku koji sam, nezavisan od želje i ukusa publike, nezainteresovan za prodaju svojih radova, neprekidno stvara.

Jedan od najboljih Bukovčevih đaka, po završenom školovanju, nije se zadovoljio znanjem stečenim na Akademiji. To se vidi iz toga što je Popović ubrzo napustio poentilizam i najprije lazurno, a zatim sve slobodnije do pastuoznog, tražio svoj vlastiti izraz. Njegovi radovi su ozbiljne studije, kolorističkih i tonskih odnosa. Bogata skala snažnih tonova, smjelih kontrasta boja i osvjetljenja, izraziti crtež i čvrsta komponovanja, karakterišu njegovo stvaralaštvo u kome se uz izvanredno snažno zahvatanje cjeline, osjeća i virtuozna, gotovo orijentalna finoća detalja". [Izvor: facebook]

Fotografija: Screenshot / Youtube Prag i srpski slikari
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Decembar 27, 2015, 12:34:17 am »

*

PERO POPOVIĆ — SLIKE


Bez naziva
Iz zbirke "Prijedorski slikari između dva rata"


MUZEJ KOZARE PRIJEDOR

Prijedor se početkom XX vijeka upisuje u istoriju savremenog likovnog stvaralaštva tadašnje Bosne i Hercegovine. Na prvoj likovnoj izložbi 1907. godine učešće uzimaju tri školovana slikara od kojih su dva Pero Popović i Todor Švrakić iz Prijedora. Svoj opus potvrdili su neposredno iza toga izlažući u Prijedoru 1910. godine na izložbi koja se zvanično smatra drugom likovnom izložbom u istoriji Bosansko — hercegovačkog slikarstva. [...]

Tekst i fotografija: Muzej Kozare Prijedor Autori 20 vijeka
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Januar 13, 2016, 02:36:02 am »

*

PERO POPOVIĆ — SLIKE
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: