Slikarska umetnost na temu Kosovo i Metohija
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « ČITAONICA « Umetnost • društva • događaji « Slikarska umetnost na temu Kosovo i Metohija
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Slikarska umetnost na temu Kosovo i Metohija  (Pročitano 33746 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Mart 26, 2011, 06:24:02 pm »

*

SLIKARSKA UMETNOST NA TEMU KOSOVO & METOHIJA
       

     REKLI SU O SLIKARSTVU:


 • Slikarstvo je samo put da na kraj svog života ne stignem praznog srca. ~ Olja Ivanjicki
 • Umetničko je ono delo u kojem ruka, glava i srce idu zajedno. ~ Džon Raskin
 • Slikarstvo je zanat slepca, koji ne slika ono što vidi nego ono što oseća, ono što sam sebi kaže o onome što je vidio. ~ Picasso
 • Slikarstvo je samo drugi način da vodite dnevnik. ~ Picasso
 • Slikarstvo je jače od mene. Ono me tera da radim što god poželi. ~ Picasso
 • Čovek slika glavom a ne rukama. ~ Michelangelo Buonarroti
 • Lako je slikati kad ne znate ništa o slikarstvu, ali vrlo teško kad znate. ~ Degas
 • Slika živi svojim životom. ~ Jackson Pollock
 • Slikar koji ne sumnja u svoje sposobnosti malo postiže. ~ Leonardo da Vinchi
 • Kokoshka je izradio moj portret. Vrlo je moguće da me neće prepoznati oni koji me poznaju. Ali, sigurno je da će me prepoznati oni koji me ne poznaju. ~ Karl Kraus
 • Možda ništa na svetu ne čuje toliko gluposti koliko jedna slika izložena u muzeju. ~ Edmon Gonkur
 • Slike imaju sopstvenu sudbinu, na koju se ne može uticati i o kojoj je čak iluzorno i razmišljati. Važna je jedino ta čudesna energija koja kroz njih struji i koja ostavlja tragove kako u životu slikara, tako i u životu kolekcionara. ~ Ljuba Popović, 2013.
 • Slike predstavljaju najvišu istinu, ali na njima nema ni traga od stvarnosti. ~ Gete
 • Prvo sam vidio planine na slici, a onda sam vidio sliku u planinama. ~ Kineska poslovica


SRPSKI SLIKARI XIV—XIX VEKA

SRPSKI SLIKARI XX—XXI VEKA
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Mart 26, 2011, 06:24:21 pm »

**Boj na Kosovu
Adam StefanovićADAM STEFANOVIĆ (Perlez, 27. novembar 1832. — 6. maj 1887) je bio srpski slikar.

"U svojoj 32 godini upisao se na Minhensku (1865), a dve godine kasnije i Bečku slikarsku akademiju. Godine 1870—73 najplodnije su razdoblje njegovog stvaralaštva. U to vreme nastaju brojne litografije sa temama iz srpske istorije, koje radi sam ili u društvu sa Pavlom Čortanovićem (Kosovski ciklus). Posle 1874. njegova slikarska aktivnost zamire, da bi se ponovo, ali sa malo uspeha, oživela poslednjih godina njegovog života (1885—86).

Vremenski i svojim stilskim osobinama Adam Stefanović pripada krugu slikara realista, ali je tematski bio čvrsto vezan za romatičarsko slikarstvo." više » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Mart 26, 2011, 06:24:42 pm »

*Obretenje glave kneza Lazara
Đorđe Krstić
1905.


ĐORĐE KRSTIĆ (Stara Kanjiža, 1851 — Beograd, 1907) je, školujući se na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu, prihvatio tehniku realističkog slikarstva na tamnoj bitumenskoj osnovi kao i teme iz svakodnevnog života. Po povratku u Srbiju započinje stvaralaštvo vezano za rad na terenu i narudžbine Srpske pravoslavne crkve. Svojim predanim stvaralaštvom, a naročito borbom za nacionalni stil, dao je jedinstven pečat srpskoj umetnosti poslednjih decenija XIX i prve decenije XX veka. Galerija matice srpske

"Obretenje glave kneza Lazara — glava koja se uznosi na nebo, a na zemlji ostaju polomljeni kruna i mač, vizija duhovne realnosti. Iako je ovo slikarstvo drugog sadržaja, misaono i duhovno, ipak je nacionalno.  ..." više » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Mart 26, 2011, 06:25:12 pm »

**Kosovka devojka
Uroš Predić

ulje na platnu, 88 x 115 cm
Beograd, 1919. | IB U/179


UROŠ PREDIĆ je rođen 7. decembra 1857. u Orlovatu. "Pored Paje Jovanovića, najznačajniji srpski predstavnik akademskog realizma. Školovao se u Beču a život je proveo između Beča, Beograda i rodnog Orlovata. U svom slikarskom opusu najviše je negovao portret, žanr sa nacionalnim motivima i predstave istorijske tematike, ali se bavio i ikonopisom i oslikavanjem ikonostasa, zbog čega se smatra poslednjim značajnim srpskim ikonopiscem. Bio je jedan od osnivača Lade i Udruženja likovnih umetnika i dugogodišnji predsednik ovih udruženja. Dopisni član SANU postao je 1896. a redovan 1910. godine."


"Jedna od najpoznatijih Predićevih slika 'Kosovka devojka', započeta je pred svetski rat 1914. a završena po njegovom okončanju 1919. godine. Nastala je prema ikonografskom modelu slikara Ferda Kikereca iz 1879. godine. Predić se od 1914. bavio ilustrovanjem narodnih pesama, pa je i prvu verziju ove slike radio za Kolo srpskih sestara radi reprodukovanja na razglednicama u humanitarne svrhe. Drgu verziju je slikao za oleografsku reprodukciju koju je Adam Čaklović uradio u Zagrebu 1920. godine. Misija ove slike je bila patriotska i ostala više ilustrativno nego monumentalno delo. Predić je predstavio bojište neposredno posle Kosovske bitke 1389. godine, izvukavši u prvi plan devojku odevenu u narodno srednjevekovno odelo, koja pruža pomoć ranjenom srpskom junaku, pojeći ga vodom iz zlatnog putira. Istorijska kompozicija je smeštena u letnji pejizaž, u zoru, kada se na nebu radja dan, a priroda budi procvetalim makovima. Statična kompozicija obiluje detaljima, palim borcima, realistički prikazanim.

Ova slika pripada malom broju istorijskih kompozicija koje Muzej čuva kao ilustraciju događaja iz srednjevekovne istorije Srpskog naroda. Besprekorno izvedena, slika je primer umetničkog shvatanja koje je ovaj slikar usvojio i negovao od završetka studija na Umetničkoj akademiji u Beču."


više » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Mart 26, 2011, 06:25:33 pm »

**
Boško Jugović
Paja Jovanović (1859—1957)
1922. verzija dela iz 1897.
ulje na platnu, 148 x 99 cm


PAJA JOVANOVIĆ je poznati srpski umetnik, akademski slikar koji je živeo i radio tokom druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Slikar je rođen 16. juna 1859. u Vršcu. Otac mu se zvao Stefan i bio je pravoslavac po veroispovesti, a majka Ernestina, rođena Deot, bila je katolkinja.—

Po završetku škole Jovanović je upisao gimnaziju. Budući da se nije odlikovao marljivošću, otac ga ispisuje iz trećeg razreda gimnazije i uvodi u posao porodičnog fotografskog ateljea. Jovanović razmišlja da se posveti slikarstvu i odlazi u Beč, da bi upisao Akademiju 1878 godine. Po završetku osnovnih studija, Jovanović prelazi u specijalnu majstorsku klasu profesora Leopolda Karla Milera. Tu je Jovanović proveo tri godine, između 1880—1883 i to je presudno uticalo na njegovo uobličavanje. Na kraju prve školske godine, u Milerovoj klasi prvi put izlaže na završnoj godišnjoj izložbi kompoziciju "Ranjenik" i prima drugu nagradu. Na narednoj završnoj godišnjoj izložbi, Jovanović izlaže kompozicije "Guslar" i "Uči deda svog unuka" i ponovo zaslužuje nagradu i stipendiju.

Profesionalnu slikarsku karijeru započeo je kao dvadesetčetvorogodišnjak, krajem 1883. Uspesi i nagrade koje je Jovanović osvojio tokom poslednjih godina školovanja, kao i lične ambicije, uputile su ga u pravcu ostanka u nekom od evropskih umetničkih centara i borbe za karijeru akademskog umetnika.—

Preminuo je krajem novembra 1957, u devedeset osmoj godini života. Paja Jovanović
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Mart 26, 2011, 06:25:55 pm »

*


Kosovska bitka
Petar Lubarda
kombinovana tehnika/platno, 172,5 x 190,5 cm
1953.
Kuća legata


PETAR LUBARDA (Ljubotinj, 27.07.1907 — Beograd, 13.02.1974), jedan od najvećih srpskih slikara XX veka. Studije slikarstva počeo je u Beogradu, nastavio u Parizu.

"Po slikarskom delu i uticaju koji je izvršio na razvoj posleratnog slikarstva u prethodnoj Jugoslaviji Petar Lubarda je umetnik izuzetne veličine i značaja. Slikarske studije započeo je u Beogradu 1925. na Umetničkoj školi, da bi već 1926. otišao u Pariz gdje je samostalno studirao slikarstvo po pariskim muzejima i galerijama i povremeno učestvovao na grupnim izložbama. Godine 1929. u Rimu je otvorena prva njegova samostalna izložba. Učestvuje 1937. godine na međunarodnoj izložbi u Parizu, na kojoj dobija Grand Prix, a 1940., na internacionalnoj izložbi u Hagu, dobija prvu nagradu. Ratne godine je proveo u koncentracionim logorima. Godine 1951. otvara istorisku izložbu u Beogradu, koja je značila radikalan modernistički raskid sa soc-realističkim stilom u umetnosti u bivšoj Jugoslaviji. Posle uspeha izložbe u Beogradu, otvara dve samostalne izložbe u Parizu. Na studiskim usavršavanjima boravio je u Indiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Njemačkoj, Sovjetskom Savezu, Brazilu, Engleskoj, Belgiji, Siriji i Libanu.

U ranim radovima, u kojima se oseća uticaj klasičnih majstora, njegove koloristički razvijene i poetski doživljene vizije neba i zemlje nose izraziti dramski karakter. U posleratnom slikarstvu svom delu dao je apstraktan oblik i asocijativnu sadržinu. Predmet u slici se deformisao i dobio vanvremensku širinu.

Njegovim rečima: 'Ja želim da u centrumu svoga umetničkog interesovanja sačuvam čoveka i njegov udes'."

Dobitnik je više internacionalnih nagrada. Glavna dela: Zaklano jagnje (1940), Konji (1953), Guslar (1952), Kosovski boj (1953). Član SANU.

*

"I kada je došlo do boja i nastala bitka, bila je tolika zveka i jeka da se treslo i mesto gde se ovo događalo. I toliko se krvi izlilo da se kroz izlivenu krv poznavao i trag konjski, i bi mnogo mrtvih bez broja..."

*

O "Kosovskom boju"
— Vlada Srbije je naručila od Lubarde da naslika fresku "Kosovski boj" na kojoj je umetnik radio pune tri godine. Lubarda svakako prepoznaje koliko je važno osloniti se na mitsku prošlost da bi sadašnjost koja se gradi imala oslonac u prošlosti. O tome možda najbolje piše Dragoš Kalajić 1974. godine u memorijalnom tekstu, povodom slikareve smrti, "Lubarda državni umetnik". Slika je poslužila kao legtimacija modernog društva koje ne zaboravlja svoju tradiciju. "Kosovski boj" nije lament nad izgubljenom bitkom, već glorija umetnosti [Petar Ćuković]


više » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Mart 26, 2011, 06:26:22 pm »

**Majka Jugovića
Ljubinka Jovanović
1953.


LJUBINKA JOVANOVIĆ, slikar, rođena 1922. godine u Beogradu. Otac Strašimir Jovanović matematičar, u slobodno vreme uspešno se bavio slikarstvom, a majka Angelina je posle više decenija, oko svoje sedamdesete godine počela da radi dela u raznobojnom vezu što je rezultovalo upečatljivim rezultaima i izlaganjem. Ljubinka je studirala na Akademiji za likovnu umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ivana Tabakovića. Godine 1947. odlazi u Zadar, gde radi sa ostalim ćlanovima "Zadarske grupe". Bila je član grupe "Lada" i "Jedanaestorice", sa kojima privi put izlaže 1951. godine. Od 1952. sa suprugom, slikarom Miloradom Batom Mihailovićem živi i radi u Parizu. Art info
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Mart 26, 2011, 06:26:43 pm »

**Kosovski boj
Olja Ivanjicki
Boj na Kosovu
Olja Ivanjicki


OLGA OLJA IVANJICKI (Pančevo, 10.05.1931 — Beograd, 24.06.2009), slikar, skulptor, pesnik, multimedijalni umetnik, rođena je u Pančevu, kao ćerka ruskih emigranata, majora Vasilija Ivanjickog i Veronike Mihailovne Piotrovske. Do studija živi u Kragujevcu, a onda dolazi u Beograd gde kao student Akademije umetnosti dobija neophodno znanje i veštinu za početak jedne uspešne karijere. Po završetku postdiplomskih studija dobila je, kao posebno priznanje, i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u Sjedinjenim Državama, 1962. godine, a 1978. i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije "Artist in Residence" na Rhode Island School of Design.

Olja Ivanjicki izabrana je za Najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Takođe je dobitnik Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji, a 2006. dobila je i nagradu Zlatni beočug za životno delo Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, kao i nagradu Privredne komore Srbije za saradnju umetnosti i privrede. Međunarodni biografski centar iz Kembridža i Američki biografski institut uvrstili su Olju Ivanjicki među "Vodećih 500 lidera od uticaja" (ABI, 1998), zatim je izabrana za "Međunarodnu ženu godine" (IBC, Cambridge 1995) "Vodećih 2000 intelektualaca sveta", (IBC Cambridge, 1999), "Vodeće žive legende sveta za 2001. godinu" (IBC, Cambridge, 2001), "Izuzetni pojedinci 20. veka", (IBC Cambridge, 2000). Postala je "Deputy Governor of the American Biographical Institute", zatim "Deputv Director General of the International Biographical Centre in Cambridge". Tokom 2005. postala je jedan od osnivača Niske umetničke fondacije za mlade umetnike. Krajem 2006. godine učestvuje u osnivanju "Mediala Art" salona. više » » »

Deo teksta preuzet iz Zbirke pesama Olje Ivanjicki VEČNI USLOV ETERNAL CONDITION
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Mart 26, 2011, 06:27:06 pm »

*
Kosovska bitka
Petar Radičević
1987.


PETAR RADIČEVIĆ PERA (Topola, 9. juna 1931.) Završio škole za primenjenu umetnost u Beogradu i Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji za likovnu umetnost u Beogradu. Prvi objavljeni strip bio je nedeljni humoristički kaiš u "Čačanskom glasu" 1952. Od 1966. objavljuje u ediciji "Nikad robom" gornjomilanovačkih "Dečjih novina". Najpoznatiji je po seriji "Tajanstveni vitez". Između ostalog, ilustrovao je tekstove u "Politikom zabavniku". Poseduje jednu od najbogatijih dokumentacija, neophodnih za rad u ovoj oblasti, kod nas. Izlagao na izložbama "Beogradski strip 1935—85", "Salonu jugoslovenskog stripa 1986. i na Danima stripa "Dečijih novina" u Gornjem Milanovcu 1994. Živi u Zemunu.

Slobodan Ivkov | Rastko
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Mart 26, 2011, 06:27:30 pm »

**Tri srpske vojvode
Milić od Mačve


MILIĆ OD MAČVE (Belotić, 30. oktobar 1934 — Beograd, 8. decembar 2000)

Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve, rođen je u Mačvanskom Belotiću 26. oktobra 1934. godine. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1959. Istovremeno je tri godine studirao i na Arhitektonskom fakultetu što posebno dolazi do izražaja na njegovim crtežima sa putovanja. Zajedno sa Vladanom Radovanovićem, Vladom Veličkovićem, Ljubom Popovićem, Oljom Ivanjicki, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i Milovanom Vidakom bio je član grupe Mediala koja je 50-ih godina XX veka težila obnovi slikarstva na principima renesansne umetnosti.

Slobodnim preuzimanjem i menjanjem istorijskih primera najavljuje se u njegovom slikarstvu učena umetnost postmoderne u kojoj se postupcima reciklaže aktelizuju stariji modeli i istovremeno usložnjava sopstvena naracija. Takva slika zato traži obrazovanog i pažljivog posmatrača koji je spreman da zastane i odvoji potrebno vreme za odgonetanje njenih različitih slojeva i nivoa značenja.

Mr Olivera Janković, istoričarka umetnosti
Deo teksta preuzet sa: Bel ArtTri srpske vojvode: Milan Toplica, Miloš Obilić i Ivan Kosančić više » » »
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: