Mika Antić (1932—1986)*
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « SLIKARSTVO « Srpski slikari XX—XXI veka « Mika Antić (1932—1986)*
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mika Antić (1932—1986)*  (Pročitano 11302 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Novembar 23, 2015, 08:00:06 pm »

*

MIROSLAV MIKA ANTIĆ
(Mokrin, 14.03.1932 — Novi Sad, 24.06.1986)

... U stvari, ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaža u novinama... Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca. Ja bih bio najgori đak jer ni svoj život nisam naučio. A radio sam svašta. Bio sam zidarski pomoćnik, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, bavio sam se vodovodom i kanalizacijom, radio sa kompresorima, obrađivao drvo, umem da napravim krov, glumio sam u jednom lutkarskom pozorištu, pravio lutke, vodio televizijske emisije, bio konferansije...

Od braka do konjaka samo je pola koraka. Od druma do ruma samo razroka šuma uma... Svako ima svoju pesmu. Ja nemam svoju ženu, svoj tip žene. Sve žene na svetu su mi se dopadale i sve muzike na svetu. Oduševljavao sam se Rimskim Korsakovim, Čajkovskim, Betovenom, čak i nekim teškim Vagnerovim partijama, a u isto vreme bio sam spreman da lumpujem uz grčke i makedonske pesme... Bio sam u stanju da besomučno slušam sve, od regtajma do najmodernijeg džeza. Sve orkestre, pravce i stihove. Kakvo sam blistavo vreme provodio u Nju Orleansu i istovremeno mislio na dane i noći provedene sa čika Janikom Balažom.

Miroslav Antić

Fotografija: ilovezrenjanin.com
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Novembar 23, 2015, 08:22:45 pm »

*

IZLOŽBA SLIKA — 20 GODINA OD SMRTI, "SAVRŠENSTVO VATRE"Fotografije slika iz ciklusa "Suncokreti", radovi koji su nastali pred kraj njegovog života.


"Tušem je crtao krokije, aktove, portrete. Umazan bojama, slikao je akvarele, retko ulja. Opčinjen svetlošću, često je slikao suncokrete. Učestvovao je na tridesetak izložbi, od čega su polovina bile samostalne izložbe."

Fotografije: facebook
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Novembar 23, 2015, 08:34:19 pm »

*

IZLOŽBA SLIKA — 20 GODINA OD SMRTI, "SAVRŠENSTVO VATRE"

"Slikati dahom, a ne bojom — prolaziti kroz platno kao što se prolazi kroz svetlost, slikati beskraj u prostoru; slikati da bi bio čovek, ne da bi bio slikar..." Miroslav Antić

Na poslednjoj nedovršenoj slici napisao je: "Hteo ja još, pa — stao"

Fotografije: facebook
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Decembar 14, 2015, 09:14:06 pm »

*
Dvadest godina od smrti Miroslava Antića


ANTIĆ KOGA IMA

Dvadeset proteklih godina ubedljivo je dokazalo kako ima sve više i sve totalnije pesnika koji se zove Miroslav Antić. Kako je išlo ovo žurajivo vreme, sve se pažljivije čitao i takozvani alternativni, ali i onaj zacelo metafizički Antić. Njegova neprevrela dečačka mašta daleko je, poput plime, preskočila tolike bedeme i malene naše atare, sve zarad jedne ptice koju je, tako rano, video u leto. I jedne zvezde koju je video u žbunju Banata.

Bio je pesnik, boem, umetnik reči, usmenjak, pevač, slikar, dramatičar, scenarista, veliki spavač, kapetan broda, putnik, pustolov, ljubavnik zavičaja, astronom, ali i astrolog, paor, dečak, Banaćanin, sagovornik Prevera, partner Talja, naslednik Zmaja, filmadžija, bostandžija, graditelj, džudista, majstor svakojakih veština, reporter, i to onaj koji nas budi obično petkom, zaljubljenik vozova, naročito ekspresnih, koji idu na sever, mislilac, drug iz detinjstva, koje nikako nije prohujalo, bokser, opčinjen letom galeba Džonatana Livingstona, mag.

Antićev dvojnik nije bio uvek na onoj drugoj obali, nego je, sve u isti mah, veoma mario za slobodu putovanja, za različitost, za drukčiju svetlost.

Otuda je veoma razložna tvrdanja kako ni u jednom od osvojenih žanrova nije bio gost, nego često baš kost u grlu naivnim i pokašto ograničenim našim hroničarima i kritičarima.

Upravo ta nenadmašna sloboda kretanja, maštarija kao takva, omogućila mu je da ostvari jedinstven likovni opus. Najpre, gotovo virtouzno, crtajući ptice, zvezde, telefonske žice uz naše stare železničke pruge, erotski nagnute boce u boemskom štimungu noći, Antić je kasnije i u monotipijama i u razobručenom okrilju čitavog panonskog horizonta otkrivao kontinentalnu vatru leta. Njegovi cvetovi nalik su na naočita mala a bogme i velika sunca, a požar strasti (Josip Kosor) tako uzbudljivo svedoči o jednom od naših najtemperamentnijih talenata. Famozna ona Mikina kombinovana tehnika zaista dokazuje veliku njegovu naklonost ka prepoznavanju ukupnosti bića. Sve u isti mah, rapsodično, moćno, svevideće, to je bitna naznaka ovih magičnih krugova svetla i boje, uma i emocije.

Kao što se zna, Antić je sa nepunih osamnaest godina objavio prvu knjigu pesama Ispričano za proleća (1950). Taj dečački skoro datum ostao je signiran na svim njegovim ostvarenjima do dana današnjega.

Ove slike je odista otkrila optika jedinstvenog onog banatskog dečaka koji je o sebi govorio u čudesnoj jednini putnika što veliki naš skitski prostor doživljava tako neisceljeno, tako romantično, tako neočekivano.

Autentični pesnik naših vidika, slikar bez mere, sa zlatom našeg pamćenja, sa baštinom čitavog naraštaja: Miroslav Antić

Dr Draško Ređep | Pro arte galerija
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Decembar 14, 2015, 09:28:18 pm »

*

PESNIK KOJI NIJE UMEO DA UMRE

"Nikog nemoj da pitaš šta znači neka izložba. Izložba nije ono što ti je pokazano. Ti se pokazuješ njoj. Dužnost je izložbe da te vidi. Stani pred delo i zahtevaj da ti objasni šta ti značiš", pisao je jedan od najvećih srpskih pesnika. Sledeće godine navršiće se 30 godina od smrti Miroslava Antića koji je napisao "Ako ti jave: umro sam — ne veruj, to ne umem."

Za Miroslava Antića je Draško Ređep napisao da je bio pesnik, boem, umetnik reči, usmenjak, pevač, slikar, dramatičar, scenarista, veliki spavač, kapetan broda, putnik, pustolov, ljubavnik zavičaja, astronom, ali i astrolog, paor, dečak, Banaćanin, filmadžija, bostandžija, graditelj, džudista, majstor svakojakih veština, reporter, i to onaj koji nas budi obično petkom, zaljubljenik vozova, naročito ekspresnih, koji idu na sever, mag...

U Zrenjaninu je nedavno otvorena jedinstvena, dosad neviđena izložba posvećena stvaralaštvu Miroslava Mike Antića. Mika je često boravio u Zrenjaninu, ali nikada u njemu nije izlagao za života i ovo je sad prvi put da Zrenjaninci imaju priliku da vide izložbu raznovrsnih radova čuvenog srpskog pesnika.

Izložba pod nazivom "Da li sam svuda gde su mi tragovi?" otvorena je u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu koji nije mogao odjednom da primi sve zainteresovane Zrenjanince. Izložba je nastala kao rezultat saradnje zrenjaninskog Muzeja i porodice Miroslava Antića, sinova Vuka i Juga i supruge Ljilje Antić. Na izložbi, prvi put su obuhvaćeni svi aspekti Antićevog rada — kao novinara, urednika novinskih listova, pesnika, slikara, režisera i scenariste, što ovu izložbu čini jedinstvenom.

Umetnička zaostavština Miroslava Antića raspoređena je u tri segmenta — književnost i novinarstvo, likovno i filmsko stvaralaštvo. Izloženi su njegovi rukopisi, publikacije i retka izdanja Antićevog književnog stvaralaštva, dokumenti i fotografija. Posebno je istaknut originalni rukopis zbirke pesama "Plavi čuperak", budući da se ove godine obeležava 50 godina od prvog izdanja ove zbirke stihova za decu.

U salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja izloženi su i Antićevi crteži, monotipije i iklus radova u kombinovanoj tehnici koje je stvarao pred sam kraj života, između ostalog, i ciklus "Suncokreti". Treći segment izložbe obuhvata Antićevo angažovanje na filmu, gde se istakao kao scenarista i režiser. Publika po prvi put ima jedinstvenu priliku da zaviri u knjigu režije filma "Doručak sa đavolom", za čiji scenario je Mika dobio Zlatnu arenu u Puli 1971. godine.

Kao zaseban deo izložbe predstavljen je njegov radni ambijent, sastavljen od njegovih ličnih predmeta, od pisaće mašine olimpija do teleskopa. U prostoru izložbe posetioci imaju priliku da pogledaju i video-materijal dobijen iz dokumentarnih arhiva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Izložba, čije autorke su bibliotekar Bojana Vidović, i istoričar umetnosti Ivana Arađan, trajaće do oktobra 2015. godine, a tokom njenog trajanja planirane su promocije najnovijih izdanja Antićevih knjiga, večeri posvećene ovom umetniku, kao i projekcija dokumentarnih filmova o njemu.

— Osetio se vragolasti duh Mike Antića i večeras, ovde među nama. Zaista sjajna impresija i mislim da sam ovom rečenicom sve rekao — rekao je Dušan Milićev, pesnik i publicista.

in4s.net | 02.19.2015.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: