Opanci u Srbiji
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « NARODNA UMETNOST « Vez i nošnja « Opanci u Srbiji
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Opanci u Srbiji  (Pročitano 20883 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Mart 09, 2011, 10:41:30 pm »

*

OPANAK


OPANAK je najraširenija vrsta seljačke obuće u čitavoj državi SHS. Sastoji se od jednog komada kože za stopalo noge, kožnik dijelova, koji obuhvaćaju ostali njen dio do gležnja. Veže se oko gležnja ili dužim remenima ili jednim remenom sa zaponcem. Postoje dvije glavne vrste O. : 1. Pletenjaci, kojima je gornji dio spleten od uskih, ravnih ili sukanih remenčića na pr. oputaši, prepletaši i presukaši u Lici, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini, srpski opanci s tipičnim uzdignutim vrhom kod prstiju, zagrebački pletenjaci, srijemski šiljkaši, bačke sabranice. 2. Kapičari, kojima je gornji dio od jednog komada kože t. zv. kapica, na pr. sarajevsk i kapičar, karlovački prejičar, sisački petaš, jasenovački kapičar. — Pored te dvije vrste ima mnogo podvrsta. Često je O. iskićen vještim pletivom od raznobojnih kožica. — Kao materijal za O. upotrebljavaju se sve vrste učinjenih i neučinjenih koža.

Opančarija je isključivo narodni zanat, pa su zato svi nazivi za alat i oblike opanka narodni. Zanat opačarski istisnuo je već gotovo svuđa domaći kućni rad.

U sjeverozapadnim krajevima SHS mnogo se mjesto opanaka nose čizme (naročito u Hrvatskom Zagorju), a gotovo svuđa uporedo s O. nose se već i cipele.

L i t e r a t u r a: F. Hefele, Opančar i opančarija (1890).

V. Tkalčić.


O. ima dvije vrste: prijesn i ičinjeni. Prijesne O. prave sarni seljaci i vežu ih vrpcom od kostreti, dok su učinjeni O. mnogo bolji sa prepletom i remenom za vezanje. Po Srbiji se najradije nose valjevski O., a po Crnoj Gori i Hercegovini preplet je od vunenog bijelog konca. Oblici O. su razni po ukrasu i izradi.

N. Z. [Zega Nikola (N. Z.), direktor Etnografskog Muzeja — Beograd.]

NARODNA ENCIKLOPEDIJA SRPSKO-HRVATSKO-SLOVENAČKA
III KNJIGA N—R
IZDAVAČ: BIBLIOGRAFSKI ZAVOD D. D. ZAGREB, GUNDULIĆEVA 29 ZASTUPA DR ERIK MOSCHE, MIHANOVIĆEVA ULICA 1
1928*   *   *


   

   

 


Izrada opanaka unapređena je polovinom XVIII veka, pa se tada osnivaju prve specijalizovane opančarske radnje.

Opančarski zanat je doživeo svoj procvat između dva svetska rata, kada su mnogi primerci dostizali i umetničke visine.  

Radionica Kiri pravi opanke po naruđžbini i šalje ih u sve krajeve sveta. Proizvodi sve vrste opanaka, a najviše:

Šumadijske — dve vrste
Vlaške
Šopske
Makedonske — dve vrste
Glamočke
Hercegovačke
Patofne od prirodnog krzna i kože


Opanci se ponovo vraćaju u modu.Deo teksta preuzet sa: Kiri — zanatska radionica
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Mart 09, 2011, 10:41:54 pm »

*

OPANCI U SRBIJI


Osnovna obuća većine stanovnika u selima Srbije do prve polovine XX veka bili su opanci. Kožna, laka, plitka obuća, ravnog ili olučastog oblika sastoji se od stopala, lica i opute ili kaiša za vezivanje. Od osnovne forme, komada kože veličine i oblika stopala, koji je u prošlosti zadovoljavao elementarnu čovekovu potrebu za zaštitom stopala, na prostoru Srbije u viševekovnom trajanju razvilo se nekoliko vrsta opanaka.

U zavisnosgi od upotrebljene vrste kože i načina izrade, izrađivani su i nošeni: presni opanci od neuštavljene kože izrađivani u kućnoj radinosti; crveni opanci ili crvenjaši od poluštavljene kože, rađeni manufakturno i đonovski (građeni opanci) i opanci kapičari od uštavljene kože izrađivani u opančarskim i obućarskim radionicama širom Srbije.

Presni opanci su pravljeni od neprerađene, samo usoljene i na suncu osušene goveđe, svinjske, kozje ili bivolje kože. Krojeni su prema obliku i veličini stopala, a oputom provučenom kroz otvore ili omčice duž ivice formiran im je oblik i pričvršćivani su za nogu. Na prostoru Srbije, ima dve vrste opanaka: prešnjaci i vrnčani. Za razliku od prešnjaka, čije je lice veoma plitko i često samo delimično pokriva gornji deo stopala, vrnčani opanci imaju lice od vrnčanica — opute, koje je moglo da bude, pliće ili dublje, ukrašeno ili bez ukrasa.

Presne opanke pretežno je nosilo stočarsko stanovništvo u planinskim predelima dinarske i centralnobalkanske zone.

Ova vrsta opanaka potiče iz najranijeg perioda ljudske civilizacije i trajanjem u kontinuitetu, kroz srednji i novi vek nošena je od krajnjeg severa (Estonija) do krajnjeg juga (Grčka ) Evropskog kontinenta. Na Balkanu je ova najjednostavnija obuća, izrađivana, i nošena kao radna obuća sve do prve polovine XX veka.

Narodni nazivi za opanke od neprerađene kože su: prijesni, presni, prešnjaci, sirovari, šivaći ili krtice.

Crvenjaši su dobili naziv po boji poluštavljene goveđe kože od koje su pravljeni. Izgledom su bili slični vrnčanim opancima, mada jači i bolji. Počeli su da se izrađuju u Užicu sredinom XIX veka. Užice je postalo centar iz koga se njihova izrada raširila i u druge krajeve Srbije.

Opanci kapičari se sastoje od đona, lica, dela za petom i kaiša za vezivanje. Lice od jednog komada kože kao kapak pokriva gornji deo stopala pa su prema tome opanci dobili ime. Najviše su izrađivani i nošeni u panonskim ravničarskim predelima, graničnim posavskim i podunavskim oblastima. Nazivani su još i banatski, prečanski, švapski, lubaši i zaklopljeni opapci. Bili su sastavni deo novije nošnje panonskog tipa, a smatramo ih elementom evropske kulture u kulturi odevanja Panonskih Srba.
Đonaši ili građeni opanci su pravljeni od uštavljene goveđe kože. Sastoje se od đona, lica, vrha i kaiša za pričvršćivanje. Lice je ispleteno od tanko isečenih traka mekše kože (premet i preplet). Od njihovog odnosa zavisilo je da li će opanak biti prost, polupokriven ili pokriven. Na prostom opanaku preplet je bio urađen sredinom i duž ivica, a na pokrivenom, celom širinom. Najviše su nošeni prosti opanci.

Vrh je najizrazitiji i najprepoznatljiviji deo građenog opanka. Nastao od nabora pri oblikovanju đona, postao je njegov glavni ukras. Prema obliku, veličini i načinu na koji je savijen vrh opanka, razlikuju se tipovi opanaka. Pravilo je da je na ženskim opancima manji ili da ga nema, kao na opancima u istočnoj Srbiji.

Brojni lokalni nazivi za građene opanke svedoče o njihovoj opštoj prihvaćenosti kod srpskog stanovništva. Opanci najčešće nose ime kraja u kome su izrađeni ili pak ime označava neku njihovu osobinu. U Srbiji su nošeni šabački, valjevski, užički, šumadijski, kosmajski, kačerski, kolubarski i moravski opanci ali i noske, mrki, kilaši, šiljkani, kukičari.

Građene opanke u Srbiji zanatlije izrađuju od druge polovine XIX veka. Prvobitno su bili obuća za svečane prilike. Kasnije, ustupajući mesto savremenoj fabričkoj obući, postali su uglavnom radna obuća.

U zapadnoj Srbiji više su izrađivani i nošeni građeni opanci, a u istočnoj presni.
Vera Šarac - Momčilović,
viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu
 

Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Decembar 18, 2015, 11:24:50 pm »

*

OPANCI


Opanci su seoska laka, kožna obuća, koja se priteže oko nogu kaišima ili oputom. Bili su osnovna obuća većine stanovnika u selima Srbije do prve polovine XX veka.

Kod Srba, opanak je tradicionalna srpska obuća i njen je nacionalni simbol.

Na Balkanskom poluostrvu ova obuća je veoma rasprostranjena u raznim oblicima, modnim detaljima i bojama, a opanci su takođe i narodna nošnja u Makedoniji, Bosni i Hrvatskoj.

Opanci su kožna, laka, plitka obuća, ravnog ili olučastog oblika sastoji se od stopala, lica i opute ili kaiša za vezivanje.

Od osnovne forme, komada kože veličine i oblika stopala, koji je u prošlosti zadovoljavao elementarnu čovekovu potrebu za zaštitom stopala, na prostoru Srbije u viševekovnom trajanju razvilo se nekoliko vrsta opanaka.-

tekst: Opanci u Srbiji
Vera Šarac-Momčilović, viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu  
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: