Narodni muzej u Beogradu / Nakit /
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Narodni muzej u Beogradu / Nakit /  (Pročitano 8058 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Mart 09, 2011, 10:14:30 pm »

*

NARODNI MUZEJ U BEOGRADU

NAKITUkras za glavu / prva polovina 14 veka / 21 x 2 cm

Veoma dragocen ukras koji se nosio preko čela, u pisanim izvorima naziva se girlanda ili venac. Venac iz Narodnog muzeja jedan je u relativno maloj grupi sačuvanih ukrasa za glavu ove vrste na teritoriji istočne i južne Evrope. Čini deo ukupnog ženskog nakita svih staleža, a ovako skupocen, morao je biti deo opreme vladarke i vlastelinke. Kao ukras za glavu čini celinu sa naušnicama čiji su nalazi neuporedivo češći. Brojni portreti prokazuju venac u funkciji pričvršćivanja marame. Mogu biti metalni sa ili bez dragog i poludragog kamena ili vezeni zlatom, srebrom i biserom na finoj tkanini.

(Narodni muzej u Beogradu, Zbirka srednjeg veka — perioda srpske srednjovekovne države Inv.br. 316).
Tehnika: iskucavanje, filigran, poludrago kamenje. Poreklo: Deo ostave nakita nadjene u Markovoj Varoši near Prilep, Makedonija.
Minđuše / prva polovina 14 veka / 7 x 7 cm

Ove izuzetno raskošne naušnice pričvršćivane su niskom bisera ili trakama od skupocene tkanine za venac ili krunu, te su bile potpuno odvojene od uha. Nekim primercima sačuvana je i originalna traka od filigranske žice kojom su naušnice spajane a koja se nosila iznad temena kako bi se ublažilo opterećenje nošenja ovako teških komada nakita. Ove naušnice pripadaju "dragiževskom" tipu, rasprostranjenom u znatnom obimu na teritorijiama Rusije, Bugarske i Rumunije, Srbije, Makedonije i Grčke.

(Narodni muzej u Beogradu, Zbirka srednjeg veka — perioda srpske srednjovekovne države Inv.br. 308).
Tehnika: livenje, prolamanje, iskucavanje, filigran, fasovanje. Poreklo: Deo ostave nakita nadjene u Markovoj Varoši near Prilep, Makedonija.Narukvice / prva polovina 14 veka / 6 x 7 x 6 cm

Masivne i ukrašene filigranskim ornamentom, narukvice na šarnir predstavljaju deo vizantijske tradicije koju je, zajedno sa dijedemom i obocima, rano preuzela ruska kao i istočna i južna evropska vlastelinska a u skromnijem vidu i uopšteno ženska oprema. Tehnička i umetnička izrada narukvica iz Markove Varoši odlikuje se preciznim radom zasnovanom na dobro balasiranom crtežu otvorenih spojenih polukrugova čiji ritam pruža mogućnost različitih optičkih kombinacija. Dinamičan utisak podvučen je trougaonim grupama granula postavljenih u nizove kružnih odsečaka.

(Narodni muzej u Beogradu, Zbirka srednjeg veka — perioda srpske srednjovekovne države Inv.br. 309, 310, 312).
Tehnika: srebro, pozlata, livenje, kovanje, filigran, granulacija. Poreklo: Deo ostave nakita nadjene u Markovoj Varoši near Prilep, Makedonija.Narukvica / prva polovina 14 veka / 9 x 7 cm

Masivna, elipsoidna narukvica čiji je srednji deo sačinjen od četvorostruke spiralne uvijene žice čiji se krajevi stapaju, produžavajući se u trapezasta proširenja. Prošireni krajevi otvorene narukvice ukrašeni su ritmično rasporedjenim granulama okruženim filigranskom žicom. Na tlu Balkana, ovaj tip narukvice, zvane i belenzuka naslednik je poznoantičke otvorene grivne proširenih krajeva ukrašenih jednostavnim ornamentom ili plastično oblikovanih u predstave zmija.

(Narodni muzej u Beogradu, Zbirka srednjeg veka — perioda srpske srednjovekovne države Inv.br. 314).
Tehnika: srebro, livenje, kovanje, uvijanje, granulacija, filigran. Poreklo: Deo ostave nakita nadjene u Markovoj Varoši near Prilep, Makedonija.

Narodni muzej u Beogradu,
Trg Republike 1a, Beograd
http://www.arte.rs/en/ustanove/muzeji/narodni_muzej_u_beogradu-24/
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: