ESNAF udruženje likovnih umetnika
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
LIKOVNA UMETNOST « ČITAONICA « Udruženja likovnih umetnika • Galerije « ESNAF udruženje likovnih umetnika
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: ESNAF udruženje likovnih umetnika  (Pročitano 41160 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« poslato: Septembar 21, 2011, 01:24:46 am »

*

E S N A F  
udruženje likovnih umetnika


Sa željom da učinimo nešto za grad koji volimo, prisećali smo se vekovnog verovanja da je lice jednog grada, odraz duha njegovih građana, kao i da lepota grada oplemenjuje i obogaćuje sugrađane i pohodnike. U nadi da na pravi način razmišljamo pokrećemo akcije za koje verujemo da će uz vaše učešće i podršku dobiti na zamahu i kvalitetu.

U sivilu vremena u kome živimo, težak je ali i poslednji momenat da umijemo i lice i dušu svog grada. Da mu se ponovo okrenemo, da ga podmladimo, ulepšamo i stvorimo imidž koji mu dolikuje. Od Mitrovice-lepotice, antičkog carskog Sirmiuma — "majke svih gradova", srednjovekovnog raskršća svih puteva, šarmantne i romantične ravničarske predratne varoši ostala je bleda i siva slika koju ponovo treba kolorisati i retuširati. Ako bi svako od nas uložio i delić truda i ljubavi za svoj grad, bio bi to očigledni pomak koji bi nam ulio novu snagu za bolji život.
 
Nađite vremena za ljubav prema svom gradu i sugrađanima, i zalažite se za uspeh željenih promena. Krenite hrabro, maštovito i iskreno. Podsećamo Vas da su sve velike i lepe stvari u ljudskom društvu u povoju izgledale ovako. Prisetite se entuzijazma i dozvolite euforiji da Vas obuzme svojom kreativnošću. Konkretnim predlogom ili dobrom idejom učestvujte u stvaranju imidža koji će biti po meri savremenika i zadovoljavati kriterijume civilizacijskih tekovina evropske kulture i vremena koja su pred nama.


Mr. Dragan Martinović, akademski slikar


    
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Septembar 21, 2011, 09:21:33 pm »

*

E S N A F  udruženje likovnih umetnika


Godine 1981. pri Domu omladine "1. novembar" u Sremskoj Mitrovici (sadašnjem centru za kulturu "Sirmium Art") osnovan je likovni studio, pod "dirigentskom četkicom" slikara Miroljuba Vujičića. Posle dve godine on svoje mesto prepušta Draganu Martinoviću. Namera je bila da se pruži dodatno likovno obrazovanje svim talentovanima. Osnovna interesna grupa bili su srednjoškolci, ali vrata su bila otvorena (nekada i do 7 časova ujutru) svim uzrastima i svim ljudima od duha, bez obzira na profesiju. Okupljanje ljudi takvog profila dalo je rezultate i mimo likovnih aktivnosti. Stvorila se daleko povoljnija klima u kulturi grada što se manifestovalo brojnim događajima i čak poprimilo oblik institucije kroz pokret "Ja volim Mitrovicu".
 
Što se tiče organizacije likovnog studija ona je bila sve samo ne konvencionalna i stereotipna. Radilo se po principu starih majstorskih radionica sa hijerarhijom na nivou učenik-pomoćnik-majstor. Svakome je bilo omogućeno da savlada osnove tehnike i tehnologije (dakle, pravopisa slikarstva) a dalje je svima ostavljeno na volju da nalaze svoj rukopis i pravac. Međutim, kontakti nisu prestajali sa završetkom radnog vremena. Mnogi polaznici su odrasli zajedno i ta neraskidiva prijateljstva traju već deceniju i po. Otvorenost te velike porodice doprinela je pridruživanju i nekolicine već formiranih slikara iz raznih sredina, a zajednički imenitelj je bilo samo SLIKARSTVO — bez ikakvih prefiksa ili sufiksa.
 
Godine 1993. likovni studio se iz organizacionih razloga odvojio od Centra za kulturu i nastavio život samostalno pod nazivom MAJSTORSKA RADIONICA LEPIH UMETNOSTI. Iz te Radionice je kasnije proistekao ESNAF, i uveliko nadrastao granice Sremske Mitrovice. Kontakti su ostvareni sa slikarima iz cele Jugoslavije, i pojedinim slikarima i galeristima širom sveta (Japan, SAD, Švajcarska, Francuska, Grčka, Kanada itd.). Rezultat postojanja ESNAF-a ogleda se kroz činjenicu da je kroz njega prošlo skoro 30 slikara od kojih su neki trenutno na fakultetima, višim i srednjim umetničkim školama, dok neki uveliko zauzimaju mesto među vodećim slikarima u zemlji. Rezultat je vidljiv i na zidovima Sremske Mitrovice.

 
Damir Savić, slikar
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Septembar 21, 2011, 09:21:45 pm »

**

Umetnost  ESNAFA  


Dvadeseti vek, sada na izmaku, sa svim svojim grčevima (Andre Breton je mislio: "Umetnost će biti konvulzivna ili je neće ni biti"), bio je obeležen sve snažnijim širenjem moderne, avangardne umetnosti. Sandro Boćola, koji je u zadnjih nekoliko godina dao najbolju sintezu istorije moderne umetnosti, početak moderne vidi u delu Goje a kraj u Bojsovim projektima. Nakon Bojsa, može se misliti o umetnosti postmoderne (citat, lična mitologija, ironija, istorija stilova kao duhovni element dela, uvođenje genetskog u umetnost) i druge moderne (hladni povratak na funkcionalne elemente istorijskih avangardi, neomodernizam kao akademizam).

U našoj sredini oblici moderne umetnosti koja ulazi u treći vek svoga postojanja, provincijalno su shvaćeni kao jedini mogući oblik današnje umetnosti, te se oni totalitarno nameću. Međutim, upravo nas istorija moderne umetnosti uči drugačijem poretku vrednosti. U presecima vremena i na putanjama istorije moderne, postojalo je stalno, manje ili više otvoreno razumevanje za tradiciju, figuraciju, realizam, fantastiku, erotiku, ne samo kao izvor vraćanja i obnavljanja slike i figure, već i kao poseban, zatvoren tok unutar istorije umetnosti 20. veka. Mada je Jozef Bojs mislio da umetnik više nikad neće uzeti četkicu u ruke, umetnost postmoderne ga je demantovala, visoko uzdigavši štafelajnu sliku u delima kako anahronista tako i slikara nove ruske avangarde (Kumar i Melamid, Bulatov, rani radovi Kabakova). S druge strane, različite škole tradicije traju paralelno sa avangardom. Bratstvo prerafaelita i simbolizam formiraju se i razvijaju u vreme impresionista, Bečka škola fantastičnog realizma i beogradska grupa "Mediala" deluju u vreme tašizma, enformela, vrhunaca poratne apstraktne umetnosti (neki od osnivača Mediale, poput Leonida Šejke, Vladana Radovanovića i Olje Ivanjicki, u bočnim tokovima svoje umetnosti najavili su fenomene avangardi sedamdesetih, direktno im prethodeći), slikarstvo nove figuraciJe u znaku je uticaja pojava od pop-arta do konceptualizma, kao što je grupa "Magnet" koju je oformio slikar Zoran Nastić početkom devedesetih (naziv grupe ukraden je kasnije da označi aktivnost nekih pseudoavangardnih očajnika) delovala u ključu spoja tradicije i futurizma, estetike neokonzervativizma ali i daleke budućnosti.

Unutar tokova tradicije primećuje se da umetnost realizma traje u svim vremenima kao konstanta i uporište delovanja. Od fajumskih portreta, preko rimske skulpture, renesanse, holandskog baroka, do hiperrealizma koji nastaje oko 1968. godine, realizam se kao stil ili individualno istraživanje pojavljuje u svakoj umetničkoj epohi. U pitnju je večni izazov i problem zova mimezisa, teorijski postavljen još u antičkoj filosofiji. U vreme kada se u srpskoj figuraciji devedesetih snažno obrazovao oblik modernog realizma kao originalni domaći odgovor na hladnu i cerebralnu umetnost kako zapadnih neoavangardi tako i američkog hiperrealizma, pojavio se, kako je Dragan Martinović analizirao u katalogu "Mitrovačke likovne perspektive" jedan značajan centar drugačije umetnosti. Bez ikakve želje da budu nekakvi anihilatori avangarde, na širokom prostoru od Šapca do Sombora, umetnici Sremske Mitrovice obrazovali su posebnu i prepoznatljivu školu. Mada je tokom osamdesetih nešto slično nastojao da utemelji Milić od Mačve, tek su slikari školovani na beogradskoj i novosadskoj Likovnoj akademiji uspeli da ostvare visok nivo stilske povezanosti. Dok su se u Beogradu i Srbiji razvijali oblici realizma prožeti pop-artom, glamurom, konceptom, američkim hiperrealizmom i urbanim mitologijama, umetnici Sremske Mitrovice usamljeno su u sklopu ne samo srpske likovne već i svetske scene doneli možda najoriginalniju verziju realizma u novijem vremenu. U pitanju je estetika zavičajnog slikarstva, umetnost inspirisana i usađena u krv i tlo, gen i zemlju panonskog, srpskog čoveka. Nadahnjujući se jednim svetom koji nestaje a koji, kako to stranci možda još bolje vide, ima magičnu vrednost predmetnog i osećajnog, mitrovački umetnici ostvarili su dela kakva ne postoje ni na jednom drugom mestu.

Više od toga, treba uočiti da njihovo okupljanje ima poseban značaj i težinu ako znamo da na srpskoj sceni uprkos raznih profilisanih i aktivnih avangardnih ne postoji ni jedna grupa umetnika koja bi organizovano zaštitila i predstavila svoje delovanje unutar tradicije. Upravo odabrani naziv svedoči o značaju i značenju sremskomitrovačke grupe. Na sredini između gilde, bratstva, (ne)formalne grupe, škole, prijateljskog i(ili) geografskog okupljanja, duhovnog zajedništva u istoriji i vremenu, članovi "Esnafa" obrazuju i utemeljuju u našoj sredini usamljenu katedru obnove i odbrane znanja, darovitosti i duhovnosti štafelajnog slikarstva. Tu poziciju ne samo da ne poriču već potvrđuju izuzetno kvalitetni tokovi umetnosti unutar grupe, u znaku apstraktnog, fanatstičnog, ekspresionističkog slikarstva, kao bogatstvo i individualni doprinosi gradskoj sceni i situaciji.
 
U pozadini ovog uspeha je veliki i nesebični rad Dragana Martinovića za koga neki beogradski realisti misle da bi bio značajan slikar i da se rodio u vreme Velaskeza. Martinovićeva dalekovidost i pomoć omogućili su da se obrazuje jezgro scene oko Gorana Mitrovića, Damira Savića, Srećka Radulovića, da bi, kako sada vidimo, krugovi sremskomitrovačkih estetskih vrednosti postajali sve širi, obuhvatajući i takvog vrlog harizmatu kakav je Mihailo Kulačić. U tom smislu od umetnika "Esnafa" možemo očekivati sve snažnije delovanje na beogradskoj, srpskoj i svetskoj sceni, brojne kataloge, monografije, kojima bi se uklonila nesrazmera značaja grupe i njene predstavljenosti u javnosti. Čini se da je upravo "Esnaf" to uporište koje će mladima i najmlađima ne samo u Sremskoj Mitrovici otvoriti dveri i riznice carstva Umetnosti, te omogućiti da dođu generacije velikih slikara.

 
Dejan Đorić, ist. umetnosti, Beograd, 1998. | ESNAF
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Septembar 21, 2011, 11:17:46 pm »

*


  DRAGAN MARTINOVIĆ


Dragan Martinović, rođen je u Bogatiću, u Mavči, u Srbiji, 1957. godine. 1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu, gde osnovne i postdiplomske studije završava u klasi profesora Zorana Petrovića. Odmah po završetku studija kreće u intenzivnu izložbenu delatnost. Učesnik je mnogih kolonija i dobitnik je više značajnih nagrada. Živi i radi u Sremskoj Mitrovici, a njegova dela su zastupljena u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama širom zemljine kugle.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Septembar 21, 2011, 11:17:56 pm »

*


  DAMIR SAVIĆ


Damir Savić je rođen 25.11.1970. godine u Sremskoj Mitrovici, drevnom Sirmiumu, jednoj od četiri prestonice antičkog rimskog carstva. Studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti (1990—1995) u klasi profesora Živojina Turinskog. Dominantna tema njegovog opusa jeste portret. Tema stara koliko i sama civilizacija, stara koliko i samo slikarstvo, ali danas skrajnuta i profanizovana, i iz umetničkih voda gotovo istisnuta. Pored portreta (i naravno — autoportreta), pejsaž je druga odrednica njegovog stvaralaštva. Izlagao je na blizu 50 izložbi u Srbiji, kao i u inostranstvu (Mađarska, Grčka, Italija). Živi i radi u Sremskoj Mitrovici kao slobodan umetnik.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Septembar 21, 2011, 11:18:05 pm »

*


  ŽELJKO LAUŠEVIĆ


Željko Laušević je rođen 1980. godine u Sremskoj Mitrovici. Maturirao u mitrovačkoj gimnaziji. Prva slikarska iskustva stiče u ateljeu Gorana Mitrovića, još kao devetogodišnjak. Dodatno znanje i iskustvo stiče u Majstorskoj radionici lepih umetnosti pod stručnim nadzorom mr Dragana Martinovića. Izlagao na svim izložbama ULU ESNAF, u zemlji i inostranstvu, gde su njegove slike izazvale veliko interesovanje.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Septembar 21, 2011, 11:56:54 pm »

*


  DRAGAN ĐAKOVIĆ


Dragan Đaković je rođen 23.05.1966. godine u Šapcu. Osnovnu i srednju školu završio u Bogatiću a diplomirao 1997. godine na VIŠOJ ŠKOLI LIKOVNIH I PRIMENJENIH UMETNOSTI u Beogradu, smer NASTAVNIK LIKOVNE UMETNOSTI. Radi kao likovni pedagog u školi u Bogatiću. Član je ULU ESNAF od osnivanja.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Septembar 22, 2011, 12:00:21 am »

*


  DAMJAN MARTINOVIĆ


Damjan Martinović je rođen 02.08.1982. godine u Šapcu. Prvi uticaj kao i prvi susret sa slikarstvom dobija kroz svakodnevno prisustvo u očevom ateljeu. Posle završene Sremskomitrovačke gimnazije svoje prve pripreme za likovnu akademiju ima uz nadrzor prvo Jelene Sekulić, pa Svetlane Knežević. U smiraj 2008. godine diplomira a nedugo zatim postaje i asistent crtanja na Akademiji klasičnog slikarstva na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici. Slika uljanim bojama i neguje klasično slikarstvo za sada bez određenije tematike i stila jer proces istraživanja i sebe i umetnosti neprestano traje...Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Septembar 22, 2011, 12:02:15 am »

*


   PREDRAG RADOVANOVIĆ


Predrag Radovanović je rođen 18.04.1976. godine u Sremskoj Mitrovici. Od ranog detinjstva, tačnije od svoje 9 godine života, polako ulazi u svet slikarstva. Peđa Radovanović zaljubljenik u konje i boje, spojio je svoje dečačke snove i u susretu sa njegovim slikama se vidi ergela platana koja odiše majstorskim crtežom, koloritom i prefinjenom materijalizacijom. Aktivni član ULU Esnaf od 2002 godine. Živi i radi u Novom Sadu.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Septembar 22, 2011, 12:03:42 am »

*


  NENAD STANKOVIĆ


Nenad Stanković je rođen 1965. godine u Mačvanskom Bogatiću, Srbija. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1990. godine. Od 2008. godine predaje na Akademiji klasičnog sikarstva Univerziteta Edukons u Sremskoj Kamenici. Učesnik je mnogih grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Mačvi i Beogradu.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Septembar 22, 2011, 12:05:52 am »

*


  JOVICA TOMAŠEVIĆ


Jovica Tomašević je rođen 1974. godine. Prve korake u svet slikarstva pravi 1988. godine, kada kreće u likovni studio pri Domu omladine u Sremskoj Mitrovici. Tu stiče osnovna znanja u crtanju i slikanju. Profesionalno se bavi slikarstvom od 1999. godine. Izlagao na dve samostalne i oko dvadeset kolektivnih izložbi. Zastupljen u mnogobrojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Sremskoj Mitrovici.Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: Decembar 16, 2015, 02:46:12 pm »

*
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Decembar 16, 2015, 02:46:38 pm »

*
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1557Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: Decembar 16, 2015, 02:47:13 pm »

*
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: