Najnovije poruke: Admin
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
  Prikaži poruke
Stranice: [1]
1  SLIKARSTVO / Srpski slikari XX—XXI veka / Pavel Paja Jovanović (1859—1957) poslato: April 22, 2013, 01:28:21 am
*

PAVEL PAJA JOVANOVIĆ — S L I K E


Đorđe Petrović — Vožd Serbski (1762—1817),
vođa Prvog srpskog ustanka i rodonačelnika dinastije Karađorđevića
Slika veličine 210 x 110 cm izložena je u crkvi Svetog arhangela Gavrila (Zahvalnica), nedaleko od Velike Plane
Fotografija: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo
2  RIZNICA SRPSKA / Knjiga utisaka • Registracija • Podsetnik za lepo ponašanje / Likovna umenost — Registracija poslato: Januar 08, 2011, 08:40:45 pm
.
3  RIZNICA SRPSKA / Knjiga utisaka • Registracija • Podsetnik za lepo ponašanje / Likovna umenost — Podsetnik za lepo ponašanje poslato: Januar 08, 2011, 08:40:29 pm
*

RIZNICA SRPSKA — LIKOVNA UMETNOST

PODSETNIK ZA LEPO PONAŠANJE


01. REGISTRACIJA

Zvaničnim pristupom forumu, postaje se član/korisnik RS-e. Zabranjeno je lažno predstavlajnje i višestruko registrovanje, tj. otvranje više naloga.


02. PRAVILA PONAŠANJA

Pravila lepog ponašanja postoje na svakom javnom mestu pa tako i na forumu. Svaki član RS-e dužan je da poštuje pravilnik kako bi se očuvala prijatna atmosfera.

Tokom elektronske komunikacije obraćajte se pristojno i ljubazno.

Nepoželjne tekstove koji su u suprotnosti sa pravilnikom, biće uklonjeni. Diskusije treba da budu korektne i konstruktivne.

Kada odgovarate na određeni post, citirajte reči na koje želite da odgovorite. Ispod toga napišite svoje mišljenje, postavite komentar ili pitanje itd.

Ne pišite poruke samo da biste nesto napisali. Potrudite se da svoje mišljenje obrazložite; da Vaše poruke budu razumljive i da imaju smisao i svrhu u diskusiji jer na RS-oj akcenat je na kvalitetu a ne kvantitetu postova.

Ne odgovarajte na sve moguće poruke, samo da bi time imali što veći  broj postova na svom profilu. Poruke koje sadrže samo reč-dve, 'smeška' i komentare kao što su 'haha', 'aha', 'ok', 'super' su nekorisni. Forum prenatrpan bezvrednim i nepotpunim podacima takođe otežava pronalaženje korisnih informacija.


03. SLOBODA GOVORA

Sva međunarodna prava, koja garantuju slobodu govora, važe i ovde, ukoliko član prethodno namerno ne krši navedena pravila.


04. DRŽITE SE TEME

Diskusije koje se vode moraju biti tematski uokvirene. Na podforumu "PROSTOR ZA RAZGOVOR I PRILOGE" imate priliku da vodite razgovor o likovnoj umetnosti kod Srba.

Nove teme i komentari koji se postavljaju tamo gde ne pripadaju, a sadrže interesantne i korisne podatke, biće prebačene na odgovarajuće mesto.

Sve ostale diskusije koje nisu vezane za teme koje se tiču ovog foruma možete voditi na jednom od foruma RIZNICE SRPSKE: http://www.riznicasrpska.net


05. OTVARANJE NOVE TEME NA PODFORUMU "PROSTOR ZA RAZGOVOR I PRILOGE"

Ako želite da započnete novu temu ili imate pitanje na temu koja nije bila predmet diskusije, ne nadovezujte se na već postojeće teme nego postavite novu temu. Nadovezivanjem na postojeću temu ometa se tok diskusije kao i mogućnost da će Vaš komentar ili pitanje ostati nezapažen tj. bez odgovora. Naslov teme mora biti u skladu sa sadržajem kako bi se iz njega moglo zaključiti o čemu je reč. Samim tim veća je verovatnoća da ćete dobiti reakcije na postavljenu temu.

Pre otvaranja nove teme koristite pretragu. Na ovaj način sprečava se postavljanje duplih tema i olakšava se rad urednika.


06. ODGOVORNOST ZA SADRŽAJ PORUKE

Forum je interaktivan što znači da se poruke objavljuju čim ih članovi napišu. Na RIZNICI SRPSKOJ vodi se otvorena diskusija tako da svako može napisati ono što želi. Stoga svaki korisnik RS-e snosi odgovornost za sadržaj svoje poruke.


07. POSTAVLJANJE PORUKE ILI AUTORSKOG DELA

Svaka poruka koja se objavi postaje, vlasništvo RS-e. Autor poruke može da briše ili menja svoju poruku ukoliko smatra da ona sadrži netačne informacije i slično. Nije dozvoljena mogućnost da korisnik može da briše celokupan svoj učinak na forumu. Postavljanjem Vaše poruke ili Vašeg autorskog dela na RS-u, dajete automatski saglasnost da ovaj forum postaje distributer Vašeg dela, bez novčane ili druge nadoknade. Samim tim odričete se mogućnosti povlačenja ili brisanja Vaše poruke, odnosno autorskog dela, sa ovog foruma bez saglasnosti urednika/administratora.


08. POSTAVLJANJE TUĐIH TEKSTOVA

Prilikom postavljanja tuđih tekstova na RS-oj, tekstova koji nisu pisani iz ličnog iskustva, član je dužan da uzme u obzir autorska prava stvaraoca. Za sve vrste tekstova koji se prenose ili prepisuju, kao što su odlomci iz književnih dela, stručne literature, zatim novinski članci, kopirani tekstovi sa interneta itd, obavezno je navođenje izvora tj. ime autora, knjige ili časopisa, internet adrese).

Svaki copy/paste koji bude priložen bez merodavnog izvora, biće obrisan bez prethodnog upozorenja. U slučaju da je autor teksta nepoznat — naznačite. To isto važi i za priložene fotografije.

Stavljanje tuđeg teksta pod znake navoda se preporučuje, ali nije obavezno ukoliko je jasno naveden autor postavljenog teksta. Ukoliko se na istom mestu naizmenično koriste 'tuđe' i sopstvene reči, potrebno je pravilno citirati tekst sa znakovima navoda.

Ukoliko se prepiskom ili prenošenjem teksta povrede autorska prava, posledice snosi osoba koja je sadržaj postavila. Urednik/administrator RS-e se ograđuje od svake odgovornosti.


09. PPREUZIMANJE SADRŽAJA SA RIZNICE SRPSKE

Dozvoljeno je uz obavezno navođenje autora i uz jasno navođenje izvora — Riznice Srpske — sa linkom ka određenoj stranici odakle je tekst preuzet.

Nije dozvoljeno menjati tekst, niti ga koristiti u komercijalne svrhe.


10. NIJE OMOGUĆENO

 • otvaranje tema osim na podforumima:
  Knjiga utisaka
  Razgovor o likovnoj umetnosti • komentari • pitanja
  Radna soba — prilozi članova


11. NIJE DOZVOLJENO

 • vređanje, omalovažavanje, provociranje i prozivanje po rasnoj, nacionalnoj i etničkoj osnovi;
 • uznemiravanje drugih članova foruma i urednika/administratora;
 • ugrožavanje privatnosti člana foruma ili bilo koje druge osobe; otkrivanje identiteta i lične informacije ostalih članova RS-e bez njihove saglasnosti kao što su e-mail adrese, brojevi telefona, imena i prezimena ili drugih privatnih podataka koji nisu javno poznati;
 • korišćenje vulgarnih reči (u slučaju da ih ne možete izbeći tokom diskusije, koristite zvezdice);
 • postavljanje postova koji su neistiniti, netačni i nekompletni;
 • postavljanje istih poruka ili pitanja više puta;
 • upotrebljavanje provokativnih nick-ova, avatara i potpisa (signatures) kao i stavljanje fotografija političara, vojnih ili ratnih komandanata;
 • linkovanje sajtova ili foruma na kojima se nudi piratizovana muzika ili pornografski sadržaj;
 • postavljanje poruka komercijalne sadržine (reklamiranje svojih ili tuđih usluga, servisa i sl.);
 • chat-ovanje na forumu (ukoliko želite razgovarati sa određenim članom tj. članovima, ili želite pozdraviti novopridošlog člana imate mogućnost otvaranja teme na već navedenom podforumu; precizirajte sa kim želite razgovarati ili kome želite dobrodošlicu; za razgovore lične prirode koristite privatne poruke tj. PM.


12. KRŠENJE PRAVILA LEPOG PONAŠANJA

Svaki član koji nenamerno prekrši pravila ponašanja, biće opomenut i zamoljen da pročita pravilnik, a sporna poruka biće izbrisana.

Ukoliko se neki član namerno ponaša u suprotnosti sa pravilnikom, najpre će biti opomenut, zatim zamoljen da dobrovoljno napusti RS-u. U krajnjem slučaju će mu biti zabranjen dalji pristup forumu.


Očekuje se od svih članova foruma da se pridržavaju navedenih pravila. U "Radnoj sobi" može se predlagati, sugerisati, kritikovati ili hvaliti
rad RS-e; obraćati se za pomoć ostalim članovima foruma i uredniku/administratoru ali staviti i eventualne primedbe u vezi navedenih pravila ponašanja na forumu ili se obratiti uredniku/administratoru preko PM. Ovo je takođe mesto gde možete postaviti korisne internet adrese drugih srpskih sajtova uz kratko obrazloženje zašto određeni sajt preporučujete.
Stranice: [1]