LIKOVNA UMETNOST

ZONE NARODNE KULTURE I UMETNOSTI => Dinarska zona => Temu započeo: Angelina April 11, 2011, 08:56:56 pmNaslov: Narodna nošnja — Bosanska krajina
Poruka od: Angelina April 11, 2011, 08:56:56 pm
*


NARODNE NOŠNJE — BOSANSKA KRAJINA


Nošnje Bosanske krajine pripadaju tipu dinarskih nošnji koje se prostiru od zapadne Bosne do oblasti Imljana, Banjalučke vrhovine i Travnika na istoku, od padina Grmeča, preko Potkozarja do Prnjavora na severu, odnosno do Grahova, Glamoča,  Kupresa i Bugojna na jugu. Ipak pojedine nošnje ove grupe se svrstavaju u grupu srednjobosanskih i posavskih nošnji. U ovako rasprostranjenoj oblasti pojavljuje se veliki broj varijanti srpskih nošnji sa bitnim razlikama u kroju odevnih predmeta, u ornamentici ili pak u načinu nošenja pojedinih delova.

Glavne odlike dinarskog tipa u ženskoj nošnji su: duga lanena košulja, vunena pregača i pojas, zatim različiti zubuni tj. Kraći i duži haljeci, u šta spada i vunena haljina često nazivana modrina ili raša, vunene čarape, opanci oputnjaci i crvena kapa sa belom maramom nazivana bošča.

Mušku dinarsku nošnju karakteriše kraća lanena košulja, gaće sa uskim nogavicama ili čakšire, zatim sukneni zubun, čohana ječerma, tkanica, čarape, opanci oputnjaci i crvena kapa sa ili bez resa.

S obzirom da je lanena košulja osnovni odevni predmet dinarske muške i ženske nošnje, potrebno je o njoj nešto više progovoriti. Po pravilu, košulja se oblačila na samo telo i leti i zimi. Preko nje se vezuje ili opasuje pojas — tkanica, a zimi se na nju oblači zubun i haljina, odnosno ječerma kod muškaraca.

Uglavnom se radi o ravnom komadu platna koji je savijen po dužini te nema šavova na ramenima ali ima otvor za glavu. Rukavi su ravni, te da bi se dobila potrebna širina za kretanje, između stana i rukava se ušiva manja kocka.

Ženska košulja je sa obe strane proširena jednim klinom i dugačka je do pola listova. Muška košulja je kraća, dužine do kukova, obično se upasuje u gaće ili čakšire i nema klinove sa strane.

Za obe košulje je karakterističan vezeni ukras na otvoro za glavu, obično vezen vunom u 4 boje, mada postoji i vez belim koncem naročito kod muških košulja. Ponegde se pojedini delovi veza izradjuju posebno, pa se potom prišivaju na košulju, a u narodu su poznati pod nazivom ošve.

Crvena kapa je takođe zajednički elemenat ženske i muške nošnje. Devojačke i nevestinske kape su obavezno ukrašene novčićima, dok udate žene preko kape prebacuju belu maramu bošču vezenu raznobojnom vunom.

Muškarci ponekad preko kape nose omotan crveni vuneni šal, dok oni koji ne nose šal imaju kapu ukrašenu crnim vezom.

Za ostale delove dinarske nošnje se koristi ovčija vuna vlastite proizvodnje koju su žene prale, grebale, češljale, prele pa od takvih niti tkale sukno koje se ostavlja sirovo ili boji u modru, crnu ilicrvenu boju.

Opanci su izrađivani od sirove, neprerađene kože.

Dinarska nošnja u Bosanskoj krajini nije potpuna bez nakita koji je veoma bogat, a usredsređuje se na glavu, kosu i prsa.
 
Nakit je od srebra ili srebrbih legura, dok je retko kad od drugih metala.

Kod muškaraca se ističu toke koje se pričvršćuju na prsluk ili ječermu i deo su svečane nošnje.

Ženski nakit je bogatiji i čine ga igle, upletnjaci, naušnice, narukvice, prstenje i pafte. Posebnu ulogu u ženskom nakitu ima ogrlica sa kovanim novcem koja se zove đerdan. Međutim on je izgubivši prvobitnu ulogu i funkciju uokviravanja lica, postao dugačko platno, sa nizom prišivenih srebrnjaka koje devojka spremna za udaju dobija u miraz od svojih roditelja. Narodne nošnje (http://www.narodnenosnje.co.rs/nosnja.asp?reg=Bosanska%20krajina)


Naslov: Narodna nošnja — Bosanska krajina
Poruka od: Angelina April 11, 2011, 08:57:44 pm
*


NARODNA NOŠNJA BOSANSKE KRAJINE(http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnanosnja-BosanskaKrajinaparuja.jpg)       (http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnanosnja-BosanskaKrajinadevojk.jpg)

(http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnanosnja-BosanskaKrajinamukaje.jpg)

(http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnanosnja-BosanskaKrajinaNevest.jpg)


red: 1 par u janjskoj nošnji, devojka u janjskoj nošnji (pogled od nazad);
red: 2 muška jecerma Janj — Šipovo;
red: 3 nevestinjska pregača sa Kupresa

Narodne nošnje (http://www.narodnenosnje.co.rs/nosnja.asp?reg=Bosanska%20krajina)


Naslov: Narodna nošnja — Bosanska krajina
Poruka od: Angelina April 11, 2011, 09:19:23 pm
**

NARODNA NOŠNJA BOSANSKE KRAJINE(http://riznicasrpska.net/fotografije/Narodna_umetnost/Narodna_nosnja_-_Bosanska_Krajina_Jajce_zubun.png)ZUBUN — ćurdija, gornja suknena ženska haljina bez rukava (leđa). Bogato je ukrašena našivenom čohom i gajtanom (strukom). U donjem delu vez je izveden pamučnim koncem, a ima dosta i našivenih kupovnih širita. Spiralni motivi i lančasti vez na tekstilu česti su u središnjim i zapadnim delovima dinarske zone. Dužina leđa oko 80 cm. Zubun je krojen krajem XIX veka. Okolina Jajca, Bosna i Hercegovina. (Etnografski muzej, Beograd)

Tekst: Nikola Pantelić
Fotografija: Miodrag Đorđević


Naslov: Narodna nošnja — Bosanska krajina
Poruka od: Angelina Maj 19, 2012, 04:04:00 am
*


NARODNA NOŠNJA GLAMOČKOG KRAJA(http://riznicasrpska.net/fotografije/Narodna_umetnost/Narodna_nosnja_-_Bosanska_Krajina_Glamocki_kraj.png)


Muška zimska nošnja Glamočkog kraja

Narodne nošnje (http://www.narodnenosnje.co.rs/nosnja.asp?reg=Glamocko%20polje)