LIKOVNA UMETNOST

ZONE NARODNE KULTURE I UMETNOSTI => Panonska zona => Temu započeo: Angelina April 10, 2011, 10:24:32 pmNaslov: Narodna nošnja — Slavonija i Baranja
Poruka od: Angelina April 10, 2011, 10:24:32 pm
**

SLAVONIJA I BARANJA


(http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Karte/SlavonijaSMFjpg.jpg)


Slavonija i Baranja obuhvataju oblast severoistocnog dela Hrvatske. Granice se sa Mađarskom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Slavoniju okruŽuju tri reke: Sava, Drava i Dunav. Najveći grad u Slavoniji je Osijek, smešten na reci Dravi. Baranja se prostire između Drave, Dunava i granice sa Mađarskom.

Veća mesta na području Slavonije i Baranje su: Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, Đakovo, Požega, Virovitica, Našice, Županja, Nova Gradiška, Daruvar, Pakrac.


Naslov: Narodna nošnja Srba u Baranji
Poruka od: Angelina April 10, 2011, 10:27:59 pm
*


NARODNA NOŠNJA BARANJE(http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnenosnje-BaranjaparuBaranjskoj.jpg)

(http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnenosnje-Baranjamukanonjapodra.jpg)  (http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnenosnje-Baranjamukanonja.jpg)  (http://i161.photobucket.com/albums/t237/SrpskiMuzickiForum/Narodna%20nosnja%20-%20igra/Narodnenosnje-Baranjazenskanonjasad.jpg)


red 1: par u baranjskoj nošnji;
red 1: muška nošnja podravske Baranje, muška nošnja i zenska nošnja sa dve pregace tzv. Ponjavke

narodnenosnje.co.rs


Naslov: Narodna nošnja Srba u Baranji
Poruka od: Angelina April 10, 2011, 10:28:24 pm
*

NARODNA NOŠNJA BARANJE


Za nošnju panonskog područja karakteristično je da se izrađivala od konoplje i lana. Osnovni elementi muške nošnje u Baranji su široke platnene gaće, koje sežu do gležnja, i platnena košulja rubača, koja se nosi preko gaća.

Gornji delovi odeće sastoje se od prsluka bez rukava, koji je najčešće ukrašen vezom ili aplikacijama, raznobojnim dugmadima, i komadićima stakla.
U hladnim zimskim mesecima nosio se i dug beli ogrtač od sukna sa vrlo dekorativnim četvrtastim okovratnikom, sa apliciranim ukrasima od istog materijala.

Kao gornja zimska odeća bili su u upotrebi i pastirska kabanica kao i razni krzneni kožušci sa rukavima.

Svakidašnja nošnja je bila jednostavna, bez ukrasa, dok za svečane prilike košulje dobijaju veoma lep vez na prsima izrađen crvenim, modrim ili belim koncem, a za najsvečanije prilike zlatnom niti.

Ženska nošnja Baranje pojavljuje se u mnogobrojnim varijantama, ali je u osnovi jednodelna košulja rubača, koja pokriva telo od ramena do gležnja. Izrađena je od više pola platna koji se na vratnom izrezu spajaju bogatim nabiranjem.

Brojnost varijanti kojima se Baranjke prilagođavaju svim potrebama godišnjih doba, kanonima određenih starosnih grupa i razlikama u ekonomskom položaju potcrtana je u dvema geografski određenim tipovima podunavske i podravske nošnje. [Autor teksta nepoznat]