LIKOVNA UMETNOST

ČITAONICA => Udruženja likovnih umetnika • Galerije => Temu započeo: Angelina Decembar 15, 2015, 09:39:09 pmNaslov: Društvo srpskih umetnika "Lada"
Poruka od: Angelina Decembar 15, 2015, 09:39:09 pm
**

LADA


Umetničko društvo "Lada" datira od 1904 godine kad je osnovano povodom proslave stotodišnjice od oslobođenja — prvog ustanka pod Karađorđem — u smislu zbliženja svih južnih Slovena sa posebnim centrima u: Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Sofiji.

Posle velikih događaja svetskoga rata i dr. ostalo je samo društvo srpskih umetnika "Lada" u Beogradu, koje je sačuvalo svoj kontinuitet priređujući izložbe svake godine; iako je bivalo proređivano smrću ili istupanjem pojedinih članova, popunjavano je novim snagama.

Zato što "Lada" obuhvata nekoliko decenija i ima među svojim članovima i najstarije svoje pretstavnike, mnogi hoće da joj pripišu neku ideološku konzervativnost. Međutim primanjem novih članova iz mlađih generacija ona je obuhvatila čitav raspon od akademizma preko impresionizma do ekspresionizma. Neka krajnja levičarska shvatanja nisu zastupljena u njoj, jer ona ne trpi blef tj. ono što je prolazna senzacija u umetnosti, već traži i od svojih najmlađih članova zdravo i solidno umetničko delanje. Prema tome ona nije konzervativna već gaji poštenje umetničkog zanata i želi da ostane u službi prave umetnosti. Afinitet među članovima njenim održava se i u uzajamnom poštovanju.

"Lada" se začela u ideji jugoslovenskog zbližavanja, ali zato da traži slobodu i umetnosti, i svakom članu dozvoljava punu individualnost. O tome svedoče velike umetničke ličnosti; kao što je poznato, član Lade bio je i Đorđe Krstić, slikar koji je dospeo do najveće visine u našem slikarstvu.

Osnivači "Lade" su: Uroš Predić, Đoka Jovanović, Marko Murat, Rista Vukanović, Beta Vukanović, Simeon Roksandić i Petar Ubavkić. Mnogi članovi "Lade" nisu više u životu, jedan od najboljih naših vajara Žika Lukić umro je u najboljem dobu stvaračkom. Još dosta mladi umrli su Kosta Milićević, Rista Vukanović, Anđelija Lazarević, Natalija Cvetković, Steva Milosavljević slikari, pa nisu ni dočekali punu stvaračku zrelost. Nastavnik i bivši đak u "Ladi" postaju kolege i gaje skoro rođačku susretljivost. [...]

J. P.

Deo teksta preuzet iz časopisa "Lada" štampan povodom Dvadesete izložbe Društva srpskih umetnika "Lada", 1936. godine