S Turcima ne počinje istorija ["Bijeljina i Bijeljinci"]
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
ISTORIJSKA DOGAĐANJA « ISTORIJSKA ČITANKA  « Teme vezane za istorijska događanja « S Turcima ne počinje istorija ["Bijeljina i Bijeljinci"]
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: S Turcima ne počinje istorija ["Bijeljina i Bijeljinci"]  (Pročitano 5502 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 319Pogledaj profil
« poslato: Februar 15, 2012, 01:48:08 am »

*

S TURCIMA NE POČINJE ISTORIJA


U knjizi Mustafe Grabčanovića "Bijeljina i Bijeljinci", koju je posthumno objavila Bošnjačka zajednica kulture s urednikom Jusufom Trbićem i priređivačem Fejsalom Grabčanovićem autorovim sinom, nalazi se niz istorijskih, geografskih i arheoloških grešaka.

U ovoj knjizi prošlost Bijeljine autor falsifikuje kroz tendenciozna shvatanja koja nisu naučno zasnovana.
Kustos Muzeja Semberija, Zoran Midanović, izvršio je analizu spornih tekstova i ustanovio da je ona puna lažnih podataka.

— Osnovna ideja vodilja knjige jeste to da prije dolaska Turaka u našem kraju nema Srba i s Turcima počinje istorija. Zagovara se falsifikat da u Semberiji do Turaka žive stanovnici katoličke vjeroispovijesti, a da se Srbi doseljavaju s Turcima u 16. vijeku — ističe kustos Midanović.

On kaže da autor ili možda urednici izdanja ili priređivač koji su i "doradili" neke tekstove Grabčanovića, ne znaju za Ajnharda, biografa franačkog cara Karla Velikog, koji 822. godine navodi Srbe kao moćan narod koji drži velike provincije Dalmacije.

— Granice Dalmacije bile su na Savi i Drini, pa je jasno da i Semberija ulazi u prvobitne srpske zemlje. Dakle, srpska lična karta ovog kraja je stara bar 1185 godina, što se zapadnih izvora tiče. Na nadgrobnim spomenicima, nađenim 2003. godine prilikom kopanja temelja za Atik džamiju, uklesana su imena Lazar, Belosav, Dragosav, Georgije... i potiču iz 14. i 15. vijeka. Predtursko srpsko stanovništvo je izbjeglo u Srem ili Slavoniju, a novo se zaista doseljava poslije turske okupacije. Srpsko selo Bordac, u nekim spisima, pominje se 1385. godine, dakle prije Kosovske bitke, selo Glavičice 1396. godine, odnosno opet prije Turske okupacije — navodi Midanović.

Pored ovoga, kako ističe kustos Midanović, u knjizi se nalazi i niz grešaka oko godišta dizanja nekih turbeta, uklanjanja istih, poturene su fotografije sa srpskim stećcima i tekstom da su to ostaci katoličke crkve Sveta Marija u Polju.

— Autor knjige pominje samo nestanak katoličkog stanovništva dolaskom osmanlija, a pravoslavce ne pominje. Istina je da, prije dolaska Turaka, tragovi katoličkog stanovništva u Semberiji, u stvari, nikada nisu ni pronađeni — tvrdi Midanović.


Izvor: Fokus
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: