Osmanlije donele blagostanje?
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Osmanlije donele blagostanje?  (Pročitano 3842 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 319Pogledaj profil
« poslato: Januar 07, 2011, 03:37:57 pm »

*
KOSOVSKI ALBANCI NE ODUSTAJU OD PREKRAJANJA ISTORIJE


OSMANLIJE DONELE BLAGOSTANJE?
ALBANCI SVOJATAJU I DEČANE: Sveti ratnici


Tursko osvajanje Balkana u srednjem veku Priština predstavlja kao period blagostanja potlačenih balkanskih naroda

Stvaranjem svoje kvazi države kosovski Albanci nisu zadovoljili nacionalne apetite već ozbiljno kreću i u prekrajanje istorije. Vlasti u Prištini odlučni su da uz pomoć dokumenata bivšeg Otomanskog carstva napišu sopstvenu istoriju koja će tursko osvajanje Balkana u srednjem veku predstaviti kao period blagostanja potlačenih balkanskih naroda! Prilikom posete Turskoj, direktor arhiva u pokrajini Jusuf Osmani izjavio je da prošlost Balkana nije tumačena na osnovu "pravih dokumenata", jer trenutna istorija prikazuje Otomansko carstvo na Balkanu kao okupatore (?!).

Želimo istoriju koja pokazuje da je Otomansko carstvo Balkanu donelo blagostanje - bez zazora je poručio Osmani.

Za poznatog srpskog istoričara profesora Slavenka Terzića ovakva vest ne predstavlja iznenađenje i nadovezuje se na već dugogodišnje pokušaje falsifikovanja istorijskih činjenica.

Reč je o pristrasnoj i tendencioznoj ideološkoj interpretaciji istorije koja ima za cilj da pruži legitimitet novim imperijalnim pohodima na Balkanu i neskrivenoj politici revanšizma od bivših osvajača ovih prostora - kaže Terzić.

Državni ministar Turske Faruk Čelik, inače, obećao je svom gostu s Kosova podršku za ovaj prevratnički posao, ukazujući da su Osmanlije za vreme "vladavine na Balkanu poštovali veru i jezik svih naroda". Istoričar Terzić podseća da je Turska osvajanjem Balkana razorila balkanska hrišćanska društva i za više vekova svoje vladavine ih odvojila od evropske civilizacije. Ni savremena Turska nikada nije u potpunosti digla ruke od Balkana.

Turska je 1992. zaključila odbrambeni pakt sa Albanijom i bila je prisutna u svim balkanskim ratnim zbivanjima prošle decenije. Uostalom, bivši turski predsednik Turgut Ozal je izjavio da su nekadašnje granice Otomanskog carstva interesne sfere Turske na Balkanu — nadovezuje se Terzić.

Poslednjih godina Priština uporno i besramno falsifikuje istoriju Kosova, pa tako u turističkim brošurama ali i na zvaničnom sajtu pokrajinske vlade srpske manastire imenuje kao "ilirsko-vizantijsko-nasleđe".

Cilj je da se izmisli nepostojeće kulturno nasleđe i tako stvori novi kulturni identitet, na osnovu onoga što predstavlja kulturni identitet Srbije - upozorava Zorica Tomić, predsednik srpske Komisije za saradnju sa Uneskom.


NEMANJA POSTAO NIMANI

Albanci uveliko menjaju imena naselja i geografskih pojmova u pokrajini. Tako je Đakovica postala Dukađin, Srbica — Skenderaj, Uroševac — Ferizaj. Novo Brdo sada se zove Arta, Podujevo je Besijane, a Prizren Prezreni. Zadužbinu srpskog srednjovekovnog vladara Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani iz prve polovine 14. veka, Albanci na svoje poštanske markice stavljaju kao deo "kuturno vizantijskog nasleđa", dok su rodonačelnika srpske dinastije Nemanjić velikog župana Stefana Nemanju preimenovali u Stefan Nimani.

SRUŠILI LAZAREVU ČESMU

Opštinske vlasti Gnjilana su na Vidovdan, 28. juna, bagerom srušile spomen-česmu vitezovima kneza Lazara, podignutu u centru gradića na šestotu godišnjicu Kosovske bitke. Predsednik Skupštine opštine Gnjilane Milorad Todorović je izjavio da je posredi vandalski čin koji sa sobom nosi određenu poruku Srbima u ovom delu pokrajine i pokazuje odnos prema kulturno-istorijskoj baštini Srba na Kosmetu.
NA METI VANDALA: Lazareva česma

"Ako su nameravale ovo da urade, opštinske vlasti su bar mogle da izaberu drugi dan, a ne jedan od najvažnijih praznika kosovskih Srba", rekao je Todorović. Prethodno je statua kneza Lazara, takođe u Gnjilanu, srušena po dolasku snaga NATO-a.


J. A. — Z. M. | 30.06.2009 | VESTI
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: