ISTORIJSKA DOGAĐANJA

ISTORIJSKA ČITANKA => Drugi o nama => Temu započeo: Angelina April 10, 2011, 09:28:02 amNaslov: Bjerke: Srbi su dostojanstveni i pošteni
Poruka od: Angelina April 10, 2011, 09:28:02 am
*

BJERKE: SRBI SU DOSTOJANSTVENI I POŠTENI

Advokat Ole Bjerke iz Osla, u knjizi "Korfor", otkriva svoju istinu o srpskom narodu: Nisam poverovao u laži, koje su slate u svet iz Brisela i Vašingtona


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Prijatelji_Srbije/Ole_Bjerke_Srbi_su_dostojanstveni_i_posteni.jpg)      Ole Bjerke


RAT sa Srbima je bio velika i grozna laž, a kampanja bombardovanja Srbije pod nazivom "Milosrdni anđeo" bila je ludilo Zapada!

Ovim rečima je prošle nedelje u Oslu penzionisani advokat Ole Bjerke predstavio norveškoj javnosti svoju novu knjigu pod naslovom "Korfor". Pesnik u duši i reporter u slobodno vreme, koji putuje svetom, Bjerke je, kako sam kaže, napisao istinu o propagandi i lažima u ratu na Balkanu tokom devedesetih.

■ Nisam lično poznavao Srbe u Norveškoj kada su započeli raspad Jugoslavije i građanski rat. Ali, cenio sam doprinos vašeg naroda u Drugom svetskom ratu i mirovnoj politici Pokreta nesvrstanih. Kada je NATO organizovao medijski napad na Srbe i počeo da demonizuje vaš narod, nisam poverovao u laži koje su slate u svet iz Brisela i Vašingtona. Ne može narod koji je dao Ivu Andrića, nobelovca i humanistu, da bude zao i da čini zločine — objašnjava svoje porive Bjerke, dok u ruci drži knjigu "Korfor".

To je delo od oko 300 stranica, koje na koricama ima fotografiju spomenika poginulim novinarima RTS u Beogradu s natpisom "Zašto?". Ovaj vremešni Norvežanin kaže da je tokom rata i napada na SRJ čitao sve što je objavljivano o Srbima u novinama i elektronskim medijima. I, pedantno čuvao te informacije u privatnoj arhivi.

■ Pitao sam se da li je moguće da u Evropi postoji tako opasan i gadan narod, kako su ga zapadni mediji opisivali. Pošto volim da putujem u meni nepoznate zemlje, odlučio sam krajem devedesetih da odem na Balkan i upoznam Srbe. Posetio sam Srbiju i Republiku Srpsku, Beograd i sela Bratunac i Kravice, da na licu mesta upoznam ta strašna stvorenja Srbe! Moji su kod kuće u Oslu bili ozbiljno zabrinuti za mene, da me slučajno Srbi ne zakolju — priča i danas sa uzbuđenjem Ole Bjerke, dok opisuje svoj put kroz srpske zemlje.

Posle prvog dolaska u Bratunac i Kravice, posle obilaska srpskog groblja i razgovora sa seljanima 1995. godine, Bjerke se telefonom javio porodici u Oslo i, kako kaže, u jednom dahu rekao ženi i deci:

■ Svi ljudi sa kojima sam razgovarao su sasvim normalne osobe. Srbi su pošteni i dostojanstveni ljudi. Čuo sam priče o njihovim stradanjima koje se ne poklapaju sa lažima Amerike i Evrope. Srbi nisu činili masovne zločine. Verujem ovim ljudima!

Posle toga, Bjerge je više puta dolazio u Republiku Srpsku i sam istraživao srpska stradanja, brojao žrtve i grobove, slikao humke u Potočarima, beležio srpska imena poginulih, kojih nije bilo u zapadnim medijima. Istovremeno je pratio informacije norveških medija i sve više uviđao da rat prati smišljena propaganda.

■ Ole Bjerke je posetio Srbiju posle bombardovanja i bio užasnut posledicama koje su ostavile uranijumske bombe. Svoja putovanja i istraživanja je sam finansirao. Posle deset godina istraživanja, Bjerke je prošle godine napisao knjigu "Korfor — propaganda i laži o ratu na Balkanu". Kako je sam rekao, ovo delo namenjeno je odbrani srpskog naroda od zapadne zločinačke propagande — objasnio nam je Boris Maksimović, lider Udruženja Srba "Kosovo i Metohija" u Norveškoj.

Knjiga "Korfor" Olea Bjerkea je prvo delo napisano i objavljeno u Norveškoj koje govori istinu o srpskom narodu, nasuprot 380 knjiga u kojima se Srbi predstavljaju kao zločinci, a svi ostali učesnici rata kao nevinašca.

■ Naša organizacija će u martu da pozove ovog pisca u goste i da priredi javnu promociju ove vredne knjige u Lilehameru. A preko Saveza srpskih udruženja u Norveškoj radiću na tome da i sva druga naša udruženja i klubovi organizuju slične promocije u svojim sredinama - poručio je Boris Maksimović, inače delegat Skandinavije u Skupštini dijaspore Srbije.


ROMANTIČAR

Ole Bjerke ima 76 godina i, kako kaže, živi normalnim i romantičnim životom. Bavi se skijanjem, plivanjem i pisanjem. — Pišem laku poeziju i putopise. Pisao sam, na primer, o lepotama Vijetnama, u kojem sam bio davne 1980. godine. Veliki sam protivnik rata i nasilja nad poštenim narodima. Objavio sam šest knjiga, a delo o Srbima je moja osuda NATO bombardovanja. Zbog njega cela Evropa treba da se stidi — kaže Ole Bjerke.

Marko Lopušina | 31. januar 2011. | Večernje novosti (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:317335-Bjerke-Srbi-su-dostojanstveni-i-posteni)