SMF pomoć korisnicima: Privatne poruke
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
UvodRegistracijaPrijavljivanjeProfilPisanje porukaPrivatne porukePretraživanje

SMF služi za druženje i komuniciranje. Više je načina komuniciranja, slanje poruka u rubrike, slanje privatnih poruka, putem e-maila, ICQ-a, AIM-a i YIM-a. Ali SMF-ov vlastiti sistem privatnih poruka, dostupan registrovanim članovima foruma, je često naprikladnija od ovih opcija.

 1. Slanje privatnih poruka
  1. Opis
  2. Čitanje svojih poruka
 2. Interfejs privatnih poruka
  1. Pokretanje ili odgovaranje na poruku

Slanje privatnih poruka

Opis

I ako je e-mail dobar način direktne komunikacije s članovima foruma, postoji nekoliko nedostataka u svrhe foruma: potebno je otvoriti aplikaciju za pisanje i slanje e-mail poruka, primalac za proveru e-maila takođe mora učiniti isto, poslate poruke mešaju se s ostalima koje ima primalac, i katkad su potrebne minute ili sati da poruka stigne do primatelja.

Kao alternativa e-mailu, SMF nudi brži, privatniji način. Slanje privatnih poruka omogućava trenutno slanje poruka u primateljev privatni inbox. Ta pošta se šalje i prima samo kroz SMF, tako da pošiljalac ni primalac ne moraju koristiti drugi program ili izlaziti iz SMF-a. Slanje privatnih poruka takođe omogućava veću privatnost pošiljaocu i primaocu, jer se ne otkriva prava e-mail adresa. privatne poruke prikazuju i ukazuju samo na forumska imena obe strane.

Ako primalac nije online, privatne poruke čekaju ga u njegovom inbox-u sve dok se ne prijavi na forum, pročita ih i/ili obriše. SMF privatne poruke čine samoodrživ sistem pošte visokog nivoa privatnosti.

Čitanje svojih poruka

Za čitanje privatnih poruka potrebno je biti prijavljen, i pratiti vezu koja kaže 'Zdravo, [username], imaš x poruka, x su nove'.

Interfejs privatnih poruka

Interfejs privatnih poruka funkcioniše slično kao i message index. Ovde je prikazano interfejs inbox-a, dok outbox izgleda gotovo isto:

+  Ime foruma
|- +  Privatne poruke
| |- +  Inbox
Privatne poruke
Nova poruka

Inbox
Odlazno sanduče

  Datum  Naslov Od
Datum i vreme poruke Naslov poruke Drugi član
Stranica: [1]
  • Neki forumi prikazuju tablo za navigaciju na vrhu u štedljivom horizontalnom obliku.
 • Glavna opcija brisanje briše sve poruke iz inbox-a (ili outbox-a, ukoliko je otvoren). Treba primetiti da okvir za izbor i donja opcija Brisati takođe omogućava brisanje odabranih poruka, sa mogućnošću izbora svih poruka.
 • Opcija Outbox pokazuje poslate poruke, gdje se na mestu te pojavljuje opcija Inbox.
 • Opcija Nova poruka omogućava pisanje nove poruke, i slična je pokretanju nove teme uz dodatna polja 'Kome:' i ':Bcc' (skrivena kopija) i opcijom čuvanja u outbox.
 • Opcija Ponovno učitati proverava nove poruke osvežavanjem trenutne stranice.
 • Veze Datum, Naslov, and Od omogućavaju poredak kolumni prema tim parametrima (dok Datum takođe ima izbor padajućeg i rastućeg poretka kako je prikazano strelicom).
 • Glavni naslov teme je veza na početak poruke, koja se nalazi niže na istoj stranici.
 • Brojevi stranica su veza na daljnje stranice s pristiglim porukama.

Pokretanje ili odgovaranje na poruku

Više je različitih načina za pisanje nove privatne poruke, ali svaki zahteva da korisnik bude prijavljen:

 • Moguće je pratiti vezu koja kaže 'Zdravo, [username], imaš x poruka, x su nove', i kliknuti na opciju Nova poruka Inbox-u.
 • Moguće je kliknuti na ime drugog člana, pratiti vezu Pošalji ovom članu privatnu poruku ekrana sa sažetkom njegovog/njenog profila.
 • Moguće je pisanje nove poruke direktnim klikom na ikonicu IM on/offline iz podataka o korisniku, u svakom od njegovih/njenih poruka.
 • Moguće je pisanje nove poruke direktnim klikom na ikonicu PM on/offline u opciji Trenutni status sa ekrana sa sažetkom njegovog/njenogprofila(Ova ikonica se takođe nalazi u podacima o korisniku opisanim iznad.)
 • Odgovor na privatnu poruku je vrlo sličan odgovaranju na post..
UvodRegistracijaPrijavljivanjeProfilPisanje porukaPrivatne porukePretraživanje